Facebook, social media devine cimitirul viitorului
- Catalin Dumitrescu
- 13 mai 2019, 10:40
În funcție de rata de creștere a site-ului, numărul utilizatorilor care au încetat din viață se va situa, până la sfârșitul secolului, între 1,4 miliarde și 4,9 miliarde, arată un nou studiu .
Multe dintre aceste profiluri „fantomă” vor aparține persoanelor care au trăit în India (din cauza populației mari a acestui stat) și în Statele Unite (din cauza popularității foarte crescute a Facebook în zonă).
„Aceste statistici dau naștere unor întrebări noi, cu răspunsuri dificile, referitoare la cine ar avea dreptul să gestioneze aceste date, cum ar trebui să se procedeze pentru ca totul să fie în interesul familiei și al prietenilor celui decedat, dar și cu privire la utilizarea lor de către istorici, pentru a înțelege mai bine trecutul”, a precizat Carl Öhman, doctorand la Oxford Internet Institute.
Facebook este cea mai extinsă rețea de socializare din lume. În martie 2019, compania a transmis că există 2,38 miliarde de utilizatori în întreaga lume care s-au logat pe profilul lor cel puțin o dată în ultima lună (dintre care 1,56 miliarde se conectează pe Facebook zilnic).
Pentru realizarea acestui studiu, Öhman a folosit datele furnizate de companie la sfârșitul lui 2018, care arătau că numărul lunar de utilizatori activi ajunge la 1,43 miliarde.
Apoi, cercetătorul a extrapolat rata de deces a acestora, pe baza informațiilor legate de mortalitate oferite de Națiunile Unite și a descoperit, astfel, că mai bine de 500 de milioane dintre oamenii prezenți în social media vor fi morți până în 2060, iar un miliard vor dispărea până în 2079. Mergând mai departe, până în 2100, 98% dintre utilizatorii activi în zilele noastre vor deceda.
Totuși, e de menționat faptul că aceste statistici nu iau în calcul o creștere a utilizatorilor după anul 2018, iar această ipoteză este una nerealistă, mai ales că Facebook deja susține că, de când a fost realizat studiul, s-au făcut multe înregistrări noi.
De cealaltă parte, cercetătorii au luat în calcul și un scenariu în care rețeaua crește cu 13% în fiecare an, până când toată planeta este online.
Mai mulți utilizatori vii înseamnă, în definitiv, mai mulți utilizatori morți, așa că până în 2100 pe Facebook ar putea exista 4,9 miliarde de „pietre virtuale de mormânt”. În acest caz, conturile „fantomă” vor depăși numărul oamenilor aflați online care încă mai trăiesc după începutul secolului 22.
Oamenii de știință au subliniat în raportul publicat că ambele scenarii sunt destul de puțin plauzibile și că numărul real al utilizatorilor decedați este aproape improbabil să cadă într-una dintre cele două extreme.