Scandal de proporții în India. Armata indiană este bănuită că și-ar fi doborât propriul elicopter, provocând moartea a șapte persoane

Scandal de proporții în India. Armata indiană este bănuită că și-ar fi doborât propriul elicopter, provocând moartea a șapte persoane

În media au apărut informații conform cărora armata indiană a lansat o rachetă defensivă care ar fi lovit din greșeală un elicopter propriu, producând moartea a șapte persoane.

Potrivit unor surse citate de publicația indiană Economic Times și preluate de Russia Today, armata indiană a lansat o rachetă acum aproximativ o lună, după ce Pakistanul a anunțat că a doborât două avioane indiene și că  a luat prizonieri doi piloți, a lansat o rachetă care și-a ratat ținta.

La scurt timp după lansare rachetei, s-a prăbușit un avion de tip Mi-17 V5, care se afla într-o misiune de rutină. Acest fapt a produse speculații și presa suține că India și-a distrus propriul aparat de zbor.  

În incident au fost omorâți șase militari și un civil. Acesta din urmă a fost lovit de resturile elicopterului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Momentele finale de dinaintea prăbușirii, inclusiv dacă sistemele IPD (identitate, prieten sau dușman) erau pornite sau nu, sunt acum atent analizate, pentru a se afla ce nu a mers bine”, arată sursele Economic Times.

Aceleași surse susțin că există posibilitatea ca sistemul de țintire să fi funcționat defectuos, iar elicopterul indian să fi fost confundat cu unul ...inamic.

De altfel, martorii spun că au auzit „o explozie puternică” în aer înainte ca elicopterul să se prăbușească. Până acum, elicopterul Mi-17 V5 în valoare de 17 milioane de dolari nu a fost implicat în incidente de ordin tehnic. Acest echipament este destul de nou, iar primul model a intrat în dotarea armatei indiene în 2012.

O altă variantă luată în calcul este să fi fost vorba de o eroare umană, astfel că sunt anchetați și militari care au coordonat lansarea rachetei, care a fost fabricată în Israel.

Sursa foto: Agerpres