Cum se schimbă o baterie auto - tot ce trebuie să știi

Cum se schimbă o baterie auto - tot ce trebuie să știi

Dacă vrei să eviți cozile lungi de la service-urile auto și îți place să meșterești din când în când sub capotă, ai ajuns unde trebuie, pentru că ești pe cale să afli cum să îți schimbi singur acumulatorul mașinii.

Ca orice altă piesă auto, și acumulatorul montat pe mașina ta va avea nevoie de înlocuire după o anumită perioadă de timp în care te-ai bucurat de funcționalitatea acesteia. Iar dacă au trecut mai bine de trei ani de când ai schimbat-o ultima dată, e bine să fii pregătit să îți cumperi o baterie auto nouă cât de curând. Dacă vrei să eviți cozile lungi de la service-urile auto și îți place să meșterești din când în când sub capotă, ai ajuns unde trebuie, pentru că ești pe cale să afli cum să îți schimbi singur acumulatorul mașinii. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi și întrebările la care trebuie să răspunzi în tot procesul de înlocuire a bateriei.

 

Cum știi că bateria veche nu mai e bună

 

Dacă mașina nu pornește la prima cheie, cauza nu este întotdeauna defectarea bateriei. Verifică, înainte de a cumpăra un acumulator nou, dacă e nevoie de o astfel de investiție. Caută urme albicioase sau albăstrii care pot ieși din baterie și pot forma reziduuri pe borne sau alte părți ale acesteia. Ai grijă să nu le atingi, pentru că ele conțin acid sulfuric uscat care poate provoca arsuri grave ale pielii.

 

Verifică dacă bateria a avut răgaz să se încarce complet, lucru care se întâmplă dacă o conduci timp de minimum 30 de minute cu toți consumatorii electrici opriți, inclusiv aerul condiționat. Aruncă un ochi și la alternator și asigură-te că acesta funcționează și nu este gripat. În cazul în care alternatorul are probleme, e posibil să fi observat deja martorul de bord care îți arată o baterie aprins. Cu un voltmetru și motorul oprit poți verifica dacă bateria mai funcționează. Poți ști că nu este nimic în neregulă cu ea dacă aceasta are între 12.4 și 12.8 volți.

Baterie auto de calitate - unde găsești de cumpărat?

 

Dacă ai urmat pașii anteriori, dar veștile sunt proaste, poți comanda un acumulator nou. Noi îți recomandăm bateriile Varta pentru automobile de la ePiesa.ro. Află ce baterie ai montată pe mașină și comandă una cu specificații identice. Dimensiunea, modelul mașinilor pentru care a fost fabricată și mărimea motorului autoturismului tău sunt cele mai importante în această situație. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre bateria de care ai nevoie, îți recomandăm să consulți manualul mașinii tale.

 

Cum schimbi singur bateria auto?

 

Parchează mașina pe o suprafață plană și trage frâna de mână. Asigură-te că în jurul tău nu există nicio sursă de foc deschisă, pentru că, așa cum am precizat anterior, bateria auto conține acid sulfuric, o substanță foarte ușor inflamabilă. Identifică locul în care este poziționată bateria în cazul mașinii tale. Caută și bornele acesteia și identifică plusul și minusul, adică borna pozitivă și borna negativă. De cele mai multe ori, plusul este semnalizat cu culoarea roșie și minusul cu negru. Deconectează bornele, începând cu cea negativă, altfel riști să creezi un scurtcircuit electric. Acum poți scoate bateria auto. Ai grijă la greutatea acesteia care ți-ar putea crea probleme. Un acumulator poate cântări de la 13 la 27 de kilograme, deci ridică bateria cu atenție din lăcașul acesteia. Curăță clamele cu o perie de sârmă de eventualele urme de rugină sau alte substanțe corozive. Așază bateria nouă în locul celei vechi și conectează la loc bornele, începând cu cea pozitivă. La finalul operațiunii, e bine să folosești un spray special împotriva depunerilor corozive.

 

Pentru a evita orice pericol, îți recomandăm să folosești mănuși de protecție pe tot parcursul schimbării bateriei.

 

Nu arunca bateria mașinii! Tot din cauza componentelor, acumulatorul mașinii este foarte poluant. Caută cel mai apropiat centru de reciclare a bateriilor și predă în siguranță acumulatorul. În acest fel, te poți bucura de o mașină funcțională într-un mediu protejat.

Ne puteți urmări și pe Google News