Germania a revocat licența unei companii aeriene iraniene, aceasta fiind suspectată de spionaj și de sprijinire a terorismului

Germania a revocat licența unei companii aeriene iraniene, aceasta fiind suspectată de spionaj și de sprijinire a terorismului

Germania a revocat licența de operare a unei companii aeriene iraniene deoarece aceasta a transportat echipamente și personal militar în Siria și în alte zone de război din Orientul Mijlociu, a declarat luni ministrul de externe german.

Statele Unite au impus sancțiuni asupra companiei aeriene Mahan Air în anul 2011, afirmând că aceasta a oferit sprijin financiar Gărzilor Revoluționare islamice și au determinat și alte state să procedeze de aceeași manieră.

Interdicția germană asupra companiei aeriene are efect imediat, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Berlin.

Măsura nu semnalează eventuale planuri de a reimpune sancțiuni mai largi împotriva Iranului, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania Mahan Air, înființată în 1992, este prima companie aeriană privată din Iran și operează cea mai mare flotă de aeronave din această țară. De asemenea, aceasta efectuează zboruri către o serie de țări europene, printre care se numără Franța, Italia, Spania și Grecia.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, a salutat această măsură a autorităților germane.

"Mahan Air a transportat teroriști, arme, echipamente și fonduri în locații din toată lumea  pentru a susține grupuri teroriste susținute de Iran", a afirmat acesta.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a negat faptul că decizia de a anula licența de operare a Mahan Air ar fi fost rezultatul presiunilor  SUA.

"Decizia germană se bazează pe considerente legate de nevoile noastre de securitate", a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

"Nu poate fi exclus faptul că această companie aeriană ar putea, de asemenea, să transporte mărfuri în Germania care ne amenință securitatea. Acest lucru se bazează pe cunoașterea activităților teroriste din trecut ale Iranului în Europa ", a adăugat Seibert.

Țările europene s-au aflat sub o presiune susținută din partea SUA de a impune din nou sancțiuni economice împotriva Iranului, după ce președintele Trump a retras anul trecut SUA din Tratatul de neproliferare atomică semnat de către Barack Obama cu Republica Islamică.