Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > 95% dintre români n-au colaborat cu Securitatea, domnule Cioloș! O replică istorică. Editorial de Florian Bichir
95% dintre români n-au colaborat cu Securitatea, domnule Cioloș! O replică istorică. Editorial de Florian Bichir

95% dintre români n-au colaborat cu Securitatea, domnule Cioloș! O replică istorică. Editorial de Florian Bichir

Zilele trecute, mai precis vineri, 18 ianuarie, istoricul Marius Oprea a publicat, un text în care arată că cei trei membri fondatori ai noului partid al domnului Dacian Cioloș - PLUS provin dintr-o firmă de avocatură, Iordache & Asociații, înființată în 1992 de un fost torționar al Securității, maiorul Alexandru Iordache.

Nu sunt totul de acord cu Marius Oprea, deși ne cunoaștem din 1990. Trebuie spus că maiorul Alexandru Iordache a activat în cadrul celei mai odioase direcții a Securității, Direcția a VI-a. O direcție despre care nu mai spune nimeni nimic, ori acestă direcție se numea Anchete Penale. Abuzurile s-au făcut de cele mai multe ori exact în acestă Direcție pentru că aici erai anchetat, bătut…Exact această Direcție a atârnat ca un pietroi de moară asupra imaginii Securității ca serviciu de informații represiv. Cum nu îmi plac generalizările cred că nu toți anchetatorii Securității încadrați în această direcție au fost niște ticăloși sau torționarii. În plus – spre deosebire de Marius Oprea – eu nu condamn orice fost angajat al Securității. Orice stat are nevoie de un serviciu de informații, iar printre ofițerii de securitate au fost foarte, foarte mulți patrioți desăvârșiți. Cine neagă acest lucru nu poate fi decât un propagandist, care nu are legătură cu istoria. O altă divergență cu Marius Oprea este că nu putem gândi ca sovieticii, precum regimul comunist. Copiii nu pot și nu trebuie să plătească pentru păcatele părinților.

Ei bine nici acesta nu era tema, dacă domnul Dacian Cioloș, în stilul său clasic de acum, nu se apuca să dea o dezmințire catastrofală. Zice Dacian Ciolos: „Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”. O jignire enormă la adresa poporului român! Cred că după mai mult de un deceniu de studiu în Arhivele fostei Securități cunosc mai bine mecanismele, structurile și modul de operare a Securității decât domnul Cioloș. Nu toți românii au turnat! Nu toți românii au colaborat cu Securitatea! Vrem, nu vrem CNSAS-ul rămâne un reper în acest domeniu, chiar dacă este acuzat pe nedrept și nu e vina instituției că nu a primit toate dosarele. Marea lor majoritate, cred că circa 95% au fost predate de deținătorii legali. Ei bine în custodia CNSAS se află peste 26 de kilometri liniari de arhivă documentară. Cumplit! Adică dacă punem dosar lângă dosar avem jumătatea distanței dintre București- Ploiești! Ei bine nu toate aceste dosare sunt de informator. Există fonduri principale: informativ, reţea, documentar şi penal, dar și corespondență și multe altele.

Nu e locul să fac aici un curs! Important este că Fondul de Rețea (F.R.) adică al colaboratorilor/informatorilor are 452.474 unități arhivistice și 622.651 microfilme. Făcând un calcul simplu ies circa un milion de dosare. Hai să zicem un milion și jumătate, așa ca să se bucure așa-zișii dizidenți. Tot nu ies toți românii care în 1989 erau în număr de 23 de milioane! O prostie cât casa! Toți românii au turnat la Securitate!

Până la urmă într-un interviu la PressOn Dacian Cioloș a spus: „Formularea aceasta a dumneavoastră e o interpretare greșită a ceea ce am spus. Regret interpretarea care s-a făcut la ceea ce am scris. N-am vrut deloc să spun acest lucru și îmi cer scuze dacă am ofensat pe cineva. Îmi cer sincer scuze, regret lucrul acesta! Departe de mine intenția de a spune că oricine poate să fie asociat cu Securitatea”. A spus în plus alte prostii enorme, dar asta deja este o altă treabă.

Umilul meu sfat este că dacă se pricepe la politică ca la istorie să-și caute un loc de muncă cumsecade. Mai ales că slavă Domnului se caută horticultori la greu!