900 de elevi ai Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, puși în pericol de Primăria Sectorului 1 și de conducerea școlii

900 de elevi ai Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, puși în pericol de Primăria Sectorului 1 și de conducerea școlii Sursa: arhiva EVZ

Părinții și elevii Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” au reclamat în repetate rânduri faptul că școala nu are un sediu în care să se desfășoare orele de cultură generală, după ce copiii au fost evacuați din corpul A al clădirii din Iancu de Hunedoara în septembrie 2020.

Urmare a deciziei de dezafectare a corpului A, decizie ce a aparținut în exclusivitate conducerii liceului, a refuzului tacit a propunerii de relocare în Școala Franceză din str. Christian Tell nr. 22, elevii liceului au fost obligați să învețe online tot anul școlar 2020-2021.

În septembrie 2021, după apariția unor articole și reportaje TV, Primăria Sectorului 1 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) au pus la dispoziția liceului 11 săli de clasă în incinta Școlii Uruguay. Numărul de clase alocat obliga la desfășurarea cursurilor în două schimburi, așa cum de altfel se întâmplă în multe alte școli. Acest lucru a deranjat programul de meditații al profesorilor, astfel că, a început o campanie de sabotare a mersului la școală cu prezență fizică.

Oana-May Isar directoarea liceului, a declarat pentru HotNews că ”a aflat cu surprindere” în luna octombrie că are nevoie de Autorizație sanitară de funcționare pentru cele 11 săli de clasă. Afirmația este cu atât mai gravă cu cât, Isar ocupă funcția de director al instituției de învățământ, iar obținerea acestei autorizații, conform legii, cade în sarcina ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invocând lipsa acestei autorizații, a dispus trecerea în sistem online până la obținerea autorizației sanitare. DSP București a eliberat Autorizația sanitară în data de 16.12.2021. Se pare că atunci conducerea liceului a decis păstrarea documentului în sertar, pentru a nu strica Sărbătorile de iarnă pentru profesori, aceștia având deja vacanțele antamate.

Directoarea a explicat părinților că nu poate să pună în pericol siguranța și sănătatea copiilor, nu poate risca deschiderea unui dosar penal și plata unor amenzi pentru intrarea în Școala Uruguay fără autorizația sanitară (deși autorizația există).  Dar folosirea corpului nou din Iancu de Hunedoara fără aviz ISU și DSP este în regulă, așa cum arătăm mai jos, deoarece spațiul permite și timp suficient pentru meditațiile date de profesori.

Raportându-ne la declarațiile făcute, decizia comunicată părinților în 29.01.2022 este cel puțin surprinzătoare: ”Stimați părinți, În condițiile în care de luni (31.01.2022 n.r.), vom face cursurile de cultură generală în corpul nou (chiar dacă vă place, sau nu) doresc să vă comunic următoarele:

  1. s-au executat lucrările necesare primirii avizului ISU (pt. autorizația finală, se vor finaliza în vacanța de vară);
  2. personalul școlii a făcut tot ce este omenește posibil pentru ca luni să începem cursurile.
  3. Mai sunt detalii de rezolvat (într-o săptămână, două – școala nu dispune de echipe de muncitori);...”

Analizând afirmațiile directoarei, lucrările necesare obținerii autorizației ISU pentru clădirea din Iancu de Hunedoara, obligatoriu de obținut pentru orice clădire nouă, (autorizație care garantează siguranța elevilor în cazul izbucnirii unui incendiu sau producerea unui eveniment care presupune evacuarea de urgență a elevilor),  ”au fost executate”, dar urmează ”să fie finalizate în vacanța de vară” ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea și responsabilitatea asumării acestei decizii.

În goana după câștiguri materiale obținute din meditații, profesorii Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” au făcut, cu binecuvântarea directorului și a Primăriei Sectorului 1, ”tot ceea ce este omenește posibil” să pună în pericol siguranța a 900 de elevi care își puteau desfășura orele cu prezență fizică în Școala Uruguay, care are toate avizele la zi, în deplină siguranță și legal până la rezolvarea tuturor problemelor legate de corpurile de clădire din Iancu de Hunedoara.

Responsabilitatea Primăriei Sectorului 1 și a cadrelor didactice pare că nu există

Elevii Liceului au fost obligați să învețe exclusiv online timp de patru semestre, invocându-se siguranța copiilor și respectarea deplină a prevederilor legale, iar acum, în mare grabă și disperare se renunță cu foarte mare ușurință la toate principiile.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, împreună cu  Oana-May Isar își asumă răspunderea pentru o decizie care ar putea avea aceleași consecințe ca la Colectiv, în condițiile în care elevii aveau unde să învețe, cu prezență fizică, într-o clădire care are toate avizele.

În tot semestrul I, Școala Uruguay nu a reprezentat o alternativă optimă pentru profesori, deoarece ”nu eram în casa noastră”, așa cum au spus, și toate neregulile și metehnele cadrelor didactice, pe care de altfel atât conducerea cât și cele două inspectoare Tania Andrei și Lavinia Streinu le cunosc și le ascund sub preș, erau la vedere și puteau fi probate cu dovezi clare.

De altfel, isteria ”riscului seismic” s-a acutizat brusc după izbucnirea pandemiei și apariției sistemului online pentru învățământ. Profesorii au descoperit că pot comunica prin postări pe grupuri teme pe care elevii trebuie să le predea până la termenul anunțat, și în tot acest timp să poată desfășura meditații cu prezență fizică în atelierele ce le-au fost puse la dispoziție de către UAP (în clădirea din strada Eforie 6-8) sau chiar să plece în vacanțe, așa cum s-a văzut în tot acest timp în postările lor de pe Facebook.

Se pare că Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” a devenit proprietatea privată a unui grup de interese, grup din care nu poți face parte decât dacă ești ruda, pila sau copilul cuiva important, au sesizat unii părinți și profesori.

Un exemplu este Alexandru Vlad care încadrează una dintre funcțiile de informatician în Liceu și are în atribuțiuni realizarea și actualizarea site-ului, mama lui fiind fosta directoare a liceului, actual inspector Resurse Umane Sector 1 ISMB și profesor de geografie în Tonitza. Tania Andrei, personaj controversat, refuză să recunoască conflictul de interese în care se află, mai mult manipulând și organizând acțiunile părinților.

Tania Andrei acordă calificative directorilor școlilor din sector 1 pentru activitatea desfășurată. Un exemplu de integritate este calificativul Foarte bine pe care l-a dat fostului director al Liceului ”Dimitrie Paciurea” care era direct răspunzător de neregulile identificate de comisia de audit a ISMB, prin Nota de constatare încheiată în data de 13.05.2019.

Iată cine verifică activitatea Liceului Tonitza!

Practic, în cazul Liceului Tonitza, Tania Andrei, subordonată directorului în calitate de profesor, este și evaluatoarea propriului șef, prin prisma calității de inspector.

Cum ar putea directorul Liceului să sancționeze informaticianul pentru neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, dacă mama acestuia este tocmai persoana care îi va evalua activitatea?

Activitatea profesorilor de specialitate este coordonată și evaluată de inspector Lavinia Streinu, și ea profesor în liceu. Cum ar putea sancționa un profesor care în loc să fie prezent la școală, este în vacanță la Cercul Polar căutând aurore boreale în timpul programului școlar, atât timp cât și domnia sa, prin puterea exemplului, în luna decembrie a fost plecată 10 zile în Croația, printr-un program Erasmus care nu îi era dedicat.

Tratarea liceului ca proprietate privată se extinde și asupra bugetului care îi este alocat de Primăria Sectorului 1, cheltuielile efectuate (prin contabil și aprobate de director/director adjunct) fiind extrem de suspecte.

Achiziții mai mult decât dubioase

Unele dintre achizițiile directe efectuate de liceu în perioada martie 2019 – ianuarie 2022 sunt cel puțin ciudate:

În data de 03.11. 2021 a achiziționat ”CURS NOTIUNI FUNDAMENTALE DE IGIENA” pentru 9 femei de serviciu, de aici reiese că liceul pentru curățenie are angajate 9 femei de serviciu. În timp ce elevii sunt online (adică nu merg la școală) liceul achiziționează și servicii de curățenie în valoare de 51.815 de lei și încheie contracte pentru asigurare de personal (femei de serviciu) prin firma  AGROINVEST INTERNATIONAL SRL care asigură grădinițelor fructe și legume (Servicii de asigurare de personal angajat temporar, 2 persoane în valoare de 63.600 lei, adică 13.113 Euro).

Elevii liceului își asigură singuri materialele, mai puțin lutul pentru orele de modelaj, deci achiziția de pensule și vopseluri a fost făcută pentru altcineva. Cu atât mai mult cu cât elevii au studiat exclusiv online începând cu luna martie a anului 2020.

Liceul a achiziționat și Costum (trening) sport pentru damă în valoare de 2400 lei (495 EUR) și ”echipament de protecție” de la Decathlon (din factură reiese că au fost achiziționate geci pentru ski). Liceul nu are nici o echipă cu care să participe la diverse activități sportive care să justifice aceste achiziții.

Reparațiile și întreținerea sistemului de suparveghere video este asigurată, tot prin achiziție directă, de ”ILIE ENE I. MIHAI ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ”. Existența și buna funcționare a sistemul de supraveghere video este o condiție pentru a putea organiza în școală examenele naționale. De la un părinte care a reclamat conducerii școlii producerea unui incident și a solicitat înregistrările video, am aflat că acest sistem nu funcționează totdeauna și nu sunt camere instalate în toate sălile de clasă.

Firma care livrează servicii pentru intreținere terase, efectuează și lucrări de tâmplărie.

Primăria lui Clotilde Armand a fost sesizată în scris de toate aceste derapaje, dar nu a dispus nici măcar un control pentru verificarea legalității și inventarierea bunurilor achiziționate.

De asemenea, a fost sesizat atât DSP, cât și ISU, de către părinții care își vor copiii în siguranță, copii care vor să meargă la școală, mai ales că este vorba de un liceu de arte.