9 tabieturi care vă pot face rău

9 tabieturi care vă pot face rău

Vorbitul la celular şi muzica ascultată la căşti sunt câteva dintre obiceiurile moderne la care ar trebui să renunţaţi în special înainte de culcare.

Telefonul mobil utilizat în exces, alcoolul consumat seara şi prea multe pastile contra durerilor de cap pot face rău organismului, arată un articol publicat în „Dailly Mirror“. Ca să vă faceţi zilele mai uşoare, specialiştii în sănătate vă dau câteva sfaturi:

1. Nu vorbiţi la mobil înainte de culcare

Radiaţiile emise de telefonul mobil pot cauza insomnie şi dureri de cap, arată un studiu recent al cercetătorilor suedezi. Aceştia au arătat că oamenii care obişnuiau să vorbească la telefon înainte de a merge la culcare intrau mai greu în somnul profund decât cei care nu aveau acest obicei.

Potrivit cercetătorilor, telefonul mobil utilizat înainte de culcare induce oamenilor o stare de alertă şi poate împiedica producerea unui hormon cu rol esenţial în instalarea somnului. Este vorba despre melatonină, substanţa responsabilă cu reglarea ceasului intern al organismului. „Dacă trebuie să vorbiţ i la telefon noaptea este de preferat să o faceţi de pe aparatul fix. O altă recomandare ar fi să nu dormiţi cu telefonul mobil alături“, sugerează medicul Chris Idzikowski, director la Centrul Somnului Edinburgh.

2. Evitaţi alcoolul înainte de somn

Şi alcoolul este un excitant pentru organism. Poate provoca insomnii, iar în timp pot apărea probleme cu ficatul şi probleme la nivel emoţional. „Majoritatea oamenilor beau seara alcool pentru a scăpa de stres. Pe termen lung, alcoolul creşte starea de anxietate“, avertizează profesorul de psihologie Cary Cooper.

3. Nu mestecaţi gumă toată ziua

Sortimentele cu zahăr vă strică dantura, iar cele fără zahă r vă pot dăuna stomacului, deoarece conţin sorbitol. Acesta este un îndulcitor care poate cauza gaze şi chiar diaree. „Bacteriile care se găsesc în stomac chiar iubesc zahărul“, explică gastroenterologul Charlene Prather. Una sau două gume pe zi nu reprezintă o problemă, dar, dacă într-adevăr simţiţi nevoia să mestecaţi frecvent în timpul zilei, sfatul este să consumaţi morcovi.

4. Încercaţi să nu vă spălaţi dinţii imediat după micul dejun

Este mai bine să vă curăţaţi dantura înainte de a servi masa de dimineaţă. În timpul somnului, bacteriile se acumulează la suprafaţa dinţilor, iar după ce mâncaţi se multiplică. „Asta deoarece interacţionează cu zahărul şi acidul din alimente“, explică medicul Philip Stememr, stomatolog şi chirurg „Teeth for Life Centre“, Londra.

Astfel, pentru a vă proteja smalţul dinţilor este mai bine să vă periaţi dinţii înainte de masă sau să aşteptaţi o oră după micul dejun pentru a vă face igiena orală. De asemenea, ar fi mai bine să utilizaţi paste de dinţi cu fluor, deoarece acestea protejează dinţii împotriva zahărului şi acidului.

5. Ascultaţi mai rar muzică la iPod

Dacă ascultaţi mai mult de două minute pe zi muzică la căşti, pe temen lung vă puneţi în pericol auzul. Totuşi, dacă la serviciu sunteţi dependenţi de muzica la căşti, iar acestea vă protejează de zgomotul din jur, nu uitaţi să luaţi şi pauze de câteva ore.

Specialiştii vă mai sfătuiesc să folosiţi căştile mari, care acoperă urechea, acestea fiind mai puţin periculoase decât cele care se introduc direct în ureche.

6. Atenţie la ce curele purtaţi

Când purtaţi curele care vă strâng prea rău veţi forţa partea superioară a plămânilor. Asta poate duce la apariţia ameţelilor şi durerilor de cap. „Nu purtaţi curele care să vă strângă foarte rău mai mult de câteva ore. Alegeţi mai degrabă modele care vă atârnă pe şolduri şi care vă permit să respiraţi fără probleme“, sugerează medicul Andrea Ramwell.

7. Renunţaţi la blugii strâmţi

Blugii strâmţi pot activa «nervul durerii», arată „Jurnalul Canadian de Medicină“. Activarea acestuia poate duce la apariţia senzaţiei de arsură şi mâncărime a pielii, precum şi la amorţirea încheieturilor. „Sunt de preferat pantalonii mai largi, fustele sau rochiile“, recomandă medicul Malvinder Parmar.

8. Nu vă hidrataţi în exces

Este bine să beţi apă în cursul zilei, dar fără să exageraţ i. „Mai mult de doi litri pe zi reprezintă prea mult“, explică profesorul David Oliviera, urolog la Spitalul „St. George“ din Londra.

Specialiştii spun că este greu să recomande o cantitate fixă de apă care ar trebui consumată în fiecare zi, deoarece totul se schimbă de la organism la organism. Doi litri pe zi care includ şi alte lichide în afară de apă (supă, compot, sucuri) sunt, de regulă, suficienţi.

„Dacă mergeţi la toaletă mai mult de o dată la fiecare două ore, este un posibil semn că beţi prea multă apă“, spune dieteticianul Ursula Arens.

9. Nu luaţi prea multe pastile pentru dureri de cap

Acestea pot fi dăunătoare organismului, de aceea nu este bine să consumaţi astfel de produse mai mult de două-trei ori pe săptămână. „Companiile uită să avertizeze şi despre efectele secundare ale acestor pastile, atunci când ele sunt consumate prea des“, spune medicul Anne MacGregor, de la Clinica pentru Migrene din Londra.

Ne puteți urmări și pe Google News