60 de milioane de locuri de muncă din UE și Marea Britanie,  în pericol. Ce e de făcut?

60 de milioane de locuri de muncă din UE și Marea Britanie,  în pericol. Ce e de făcut?

Faimoasa firmă de consultanță McKinsey avertizează într-un raport publicat luni că rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la peste 11% și va rămâne la acest nivel o vreme îndelungată  dacă pandemia nu va fi oprită rapid, anunță politico.eu.

Regatul Unit acoperă 80% din salariile lucrătorilor pentru cel puțin următoarele trei luni până la un maxim de 2.500 lire sterline (2.900 USD) pe lună. Germania și Franța au programe similare în vigoare. Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include până la 100 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) în subvenții salariale care vizează prevenirea disponibilizărilor în masă, precum și sute de miliarde în împrumuturi acordate întreprinderilor și credit pentru guvernele UE.

„Protejarea locurilor de muncă în pericol în întreprinderi productive, altfel sănătoase, este imperativă; Pierderea acestor locuri de muncă nu ar fi doar o tragedie la nivel individual, dar ar fi, de asemenea, foarte dureroasă din perspectivă economică ”, se arată în raportul McKinsey.

Piața muncii din SUA este deja lovită de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forța de muncă depunând cereri inițiale de șomaj începând cu 14 martie. Rata șomajului țării, care a urcat la 4,4% în martie, de la un minimul istoric de 3,5% în februarie, se așteaptă să atingă cifre duble în aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți economiști se așteaptă ca șomajul american să ajungă în cele din urmă la 15% sau mai mult. Economiștii JPMorgan prognozează un vârf de până la 20%.