6 sfaturi despre cum să-ți reduci amprenta de carbon

6 sfaturi despre cum să-ți reduci amprenta de carbon Sursa foto: Freepik

În ultima perioadă, se tot discută despre amprenta de carbon generată de populație, un fenomen care are consecințe grave pentru viitor. Totuși, puțini știu ce semnifică acest termen, intens folosit de către specialiști. Amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră pe care o organizație, o persoană sau un produs le produce într-un anumit interval de timp.

Cu alte cuvinte, atunci când desfășori anumite activități, de exemplu, arunci alimente, nu reciclezi, folosești frecvent transportul cu avionul, contribui la creșterea amprentei de carbon. Totuși, dacă adopți câteva schimbări mici în stilul de viață, te implicit automat în protejarea mediului. Iată ce poți face pentru reducerea amprentei de carbon:

Renunță la mașină

Mașinile emit cantități foarte mari de gaze cu efect de seră, hidrocarburi și oxizi de azot, care contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. Totodată, producția și utilizarea mașinilor necesită cantități mari de resurse naturale, precum combustibili fosili, metale și materialele plastice. De aceea, cea mai bună soluție pentru un mediu mai sănătos ar fi renunțarea la mașina personală.

Dacă acest lucru nu este posibil, există mai multe variante care ar ajuta la reducerea amprentei de carbon. Spre exemplu, înlocuirea ei cu una hibridă sau electrică sau folosirea mașinii doar când e strict necesar. Descarcă-ți o aplicatie taxi pe care o poți folosi la nevoie, care să îți ofere și posibilitatea de a închiria trotinete electrice. Opțiunea de a merge cu un taxi in Bucuresti este una care te scutește și de stresul și costurile parcării, cât și de traficul extrem de aglomerat din Capitală. O altă variantă ecologică este utilizarea transportului în comun, din ce în ce mai eficient în marile orașe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Economisește energie

Reducerea consumului de energie electrică este esențială pentru a diminua amprenta de carbon. Folosește becuri cu consum redus de energie (LED-uri) și oprește aparatele electronice când nu le folosești, ba chiar indicat este să le scoți complet din priză. Atunci când achiziționezi aparate electrocasnice, verifică în prealabil clasa lor energetică, pentru a te bucura de facturi mult mai mici la electricitate. Deși aceste schimbări pot reprezenta o investiție destul de ridicată, îți vei amortiza costurile rapid și vei contribui la reducerea amprentei de carbon.

Reciclează și reutilizează

Dacă nu separi încă deșeurile reciclabile, ar trebui să începi să o faci de acum. Încearcă să creezi coșuri de gunoi separate pentru plastic, hârtie, sticlă și metal și să respecți noul sistem de garanție returnare implementat în România. Totodată, atunci când mergi la magazin, vino cu plasa ta de cumpărături și evită cumpărarea pungilor din plastic. Iar, pe cât posibil, încearcă să reutilizezi anumite obiecte și să eviți consumul excesiv de produse de unică folosință.

Adoptă un stil de viață sustenabil

Cu cât ai o alimentație mai sănătoasă, compusă din produse sezoniere și cu un consum mai redus de carne și produse lactate, cu atât vei contribui mai mult la reducerea amprentei de carbon. Încearcă să cumperi strictul necesar și să folosești și resturile care rămân după o masă, în alte preparate. În acest fel, vei evita să arunci la gunoi alimente expirate, de care ai uitat în frigider. De asemenea, evită să achiziționezi produse ambalate excesiv în plastic și concentrează-te doar pe cele de sezon.

Investește în surse de energie regenerabilă

Dacă ai posibilitatea, investește în surse de energie regenerabilă, precum panouri solare sau turbine eoliene. Acestea pot reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră generate de consumul de energie electrică din surse tradiționale.

Redu consumul de apă

Apa este un resursă valoroasă și prețioasă, iar reducerea consumului acesteia contribuie la protejarea mediului. Fă dușuri scurte, repară imediat eventualele scurgeri și colectează apa de ploaie pentru udarea plantelor. Totodată, atunci când speli vasele sau când te speli pe dinți, nu lăsa apa să curgă cât timp nu o folosești.

Prin urmare, reducerea amprentei de carbon nu necesită schimbări majore în stilul de viață, ci mai degrabă implică adoptarea unor obiceiuri responsabile și sustenabile. Cât timp crezi în cauza ta și îți dorești să faci parte dintre cei care vor să contribuie la un mediu mai prietenos, schimbările se implementează mult mai ușor.