55 de doctorate de la Academia de Poliţie, suspecte de plagiat

55 de doctorate de la Academia de Poliţie, suspecte de plagiat

Protectorul și purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Mihai Marcoci, a declarat că din verificarea a 149 de teze de doctorat, susţinute între 2011 și 2017, reiese că 55 dintre acestea ar putea conţine „chestiuni plagiate”. Comisia Etică a instituţiei urmează astfel să le verifice amănunţit.

Întrebat câte dintre acestea aparţin angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, Marcoci a răspuns: „Cred că undeva la două treimi”. Acesta a mai precizat că teza șefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, se află în lucru la Comisia de Etică și că, în ceea ce privește lucrarea lui Robert Negoiţă (foto), „a fost deja dată o soluţie de către Comisia de Etică a Academiei de Poliţie. În urma soluţiei, a fost sesizat Parchetul”.

„S-a reușit verificarea a 149 de teze de doctorat, toate disponibile în formatul Word, singurul format care permite verificarea similitudinii electronice între textele din tezele de doctorat, respectiv sursele disponibile în mediul online. Și din aceste 149 de teze, 94 de teze verificate s-au încadrat în coeficienţii de alertă, rezultând un număr de 55 de teze la care acești coeficienţi de similitudine au fost depășiţi.

Depășirea coeficienţilor de similitudine nu înseamnă automat plagiat. (...) Este unul dintre indicatorii că ar putea să apără chestiuni plagiate, dar lucrul acesta va trebui la un moment dat identificat, ulterior, prin intermediul, cel mai probabil, al Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie”, a declarat Mihai Marcoci.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă acestea, Marcoci a mai semnalat că tezele depuse în format PDF sau alt format decât Word nu au putut fi verificate momentan, la fel și cele susţinute până în 2011, dat fiind faptul că până atunci predarea lor pe CD „era o chestie pur convenţională”.