50% dintre moldoveni vor unirea. Ce îi atrage pe basarabeni în România. Sondaj
- Sabina Popescu
- 18 mai 2021, 08:38
50% dintre moldoveni vor unirea Basarabiei cu România. Cetățenii Republicii Moldova sunt de părere că, dacă Basarabia se va uni cu România, cetățenii vor avea parte de "unele avantaje", în timp ce un procent de 17% consideră că ar beneficia de "foarte multe avantaje".
Un sondaj ce poartă denumirea „Percepțiile privind viitorul Moldovei: intre status quo, riscuri geopolitice, politici europene și unire”, realizat luna trecută de către compania IMAS arată că 50% dintre moldoveni doresc unirea Basarabiei cu România.
Salarii și pensii mai mari
Chiar dacă salariile și pensiile din Republica Moldova ar ajunge la nivelul celor din România, moldovenii își manifestă dorința ca Basarabia să se unească cu România.
50% dintre moldoveni afirmă că ar vota pentru unire, în timp ce, dacă salariile și pensiile din Basarabia ar ajunge ca cele din statul român, 43% spun că nu știu dacă vor vota, iar alți 7% nu și-au exprimat părerea.
Principalele avantaje ale unirii Republicii Moldova cu România sunt, conform unui grafic publicat de compania IMAS, pensiile și salariile mai mari, precum și dreptul cetățenilor de a munci în Uniunea Europeană.
Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova crede că unirea se va realiza, însă perioada în care va avea loc acest lucru diferă foarte mult. Unii susțin că în doi, trei ani. Alții sunt de părere că ar putea dura chiar și douăzeci de ani până la unire. 35% dintre moldoveni au răspuns, în cadrul sondajului, că unirea nu va avea loc niciodată.
Avantajele și dezavantajele unirii Republicii Moldova cu România
Cetățenii Republicii Moldova sunt de părere că, dacă Basarabia se va uni cu România, cetățenii vor avea parte de "unele avantaje", în timp ce un procent de 17% consideră că ar beneficia de "foarte multe avantaje".
Un procent de 27% dintre moldoveni cred că unirea Basarabiei cu România ar veni la pachet cu "foarte multe dezavantaje", iar alți 11% susțin că ar fi vorba doar de "unele dezavantaje",
Dacă organele europene nu vor accepta aderarea Republicii Moldova la UE, cea mai bună variantă ar fi ca statul să rămână independent, potrivit majorității cetățenilor moldoveni. 33% susțin, însă, că soluția cea mai bună ar fi aderarea Basarabiei la România.
Sondajul a fost realizat în perioada 12-27 aprilie, pe o pătură de 1.103 cetățeni în cadrul a 12 unități administrativ-teritoriale atât din mediul urban, cât și din mediul rural și poate prezenta o marjă de eroare de +/-3 procente.
AUR se întărește la Chișinău
AUR vrea să scrie istorie la Chișinău. Partidul Uniunea Salvaţi Basarabia (USB) a transmis că va adera la AUR, iar Partidul Liberal a anunțat și el că se va alia AUR.
Claudiu Târziu, co-preşedintele AUR, Claudiu Târziu, susține că formațiunea politică în cauză va ajunge în Parlamentul Republicii Moldova după alegerile parlamentare ce vor avea loc. Mai mult decât atât, Claudiu Târziu a afirmat că AUR va realiza unirea dintre România și Basarabia.
„AUR va intra în Parlament. AUR va fi la guvernare şi la Chişinău, şi la Bucureşti. AUR va face Unirea. Sunt sigur de acest lucru. Nu avem voie să ratăm şi am certitudinea că noi vom învinge. Am scris istorie în România, atunci când Alianţa pentru Unirea Românilor a fost surpriza de proporţii la alegerile parlamentare şi vom scrie istorie şi în Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc. În prezent, AUR este al doilea partid din România după ratingul de creştere a popularităţii şi a reuşit acest lucru într-un timp record. Sunt sigur că la alegerile anticipate din 11 iulie, AUR va avea un rezultat remarcabil”, s-a exprimat Claudiu Târziu, astăzi, într-o conferință de presă.