Evenimentul Zilei > International > 5 mercenari ruși au fost uciși într-o ambuscadă în Mozambic
5 mercenari ruși au fost uciși într-o ambuscadă în Mozambic

5 mercenari ruși au fost uciși într-o ambuscadă în Mozambic

Cinci mercenari ruși au fost uciși alături de 20 de militari mozambicani în urma unei ambuscade care a avut loc în provincia Cabo-Delgado din sud-estul țării africane, a relatat marțea aceasta cotidianul Carta de Moçambique.

Această știre neconfirmată deocamdată de către autoritățile de la Maputo vine la o lună de la sosirea în Mozambic a 200 de mercenari ruși însoțiți de trei elicoptere de atac, care au ca scop ajutarea forțele guvernamentale în lupta acestora împotriva unei insurgențe jihadiste. Pe data de  8 octombrie, la două zile după moartea unui cetățean rus în Mozambic, Kremlinul a negat că trupe guvernamentale ruse ar fi prezente  în țara africană.

Compania Wagner este un contractor militar privat care, potrivit relatărilor din presa rusă, aparține  omului de afaceri Yevgeny Prigozhin, cunoscut drept „bucătarul lui Putin”. Prigozhin este în mare parte considerat ca vârful de lance al Rusiei în Africa neagră, unde oferă  la servicii de securitate și consiliere electorală la schimb pentru drepturi de exploatare minieră.

Conform presei de la Maputo trei vehicule militare ar fi fost distruse ca urmare a acestui atac.

Conflictul armat din  Cabo Delgado a dus la moartea a sute de persoane începând cu luna octombrie a anului 2017. Organizația Statului Islamic a revendicat mai multe atacuri comise în regiune de la începutul acestui an.

În cadrul unui acord bilateral semnat în 2018, Moscova a fost de acord să trimită „consilieri militari” în Mozambic.