43,4 grade Celsius. Temperaturile ucigașe se țin lanț. Canicula ia proporții dramatice

43,4 grade Celsius. Temperaturile ucigașe se țin lanț. Canicula ia proporții dramatice

Un val de căldură extremă a cuprins Spania, unde au fost înregistrate mai multe temperaturi record - între care 43,4 grade Celsius în oraşul catalan Lleida. Ruben del Campo, purtătorul de cuvânt al agenţiei de meteorologie spaniole AEMET, a declarat că temperaturi record au fost înregistrate şi în alte şase oraşe din Spania.

Cea mai mare temperatură a fost înregistrată  în Lleida. Precedentul record de temperatură în acest oraş din Catalonia a fost de 41,2 grade înregistrat pe 7 iulie 2015, a precizat AEMET.

Del Campo a afirmat că temperaturile vor fi în continuare mai mari decât media în următoarele zile şi nopţi. În Franţa, patru departamente din sud se afla sub cod roşu iar temperaturile ar putea depăşi 45 de grade Celsius. S-au înregistrat deja primele victime. În ciuda tuturor avertismentelor, un biciclist a plecat într-o cursă şi a fost răpus de căldura prea mare. Iar în Spania a murit un tânăr de 17 ani tot din cauza caniculei. 

  „Ar trebui să ne obișnuim (cu astfel de fenomene n.r.), există multe studii publicate recent care au arătat că vom avea valuri de căldură din ce în ce mai frecvente în viitor. (....) Un studiu, publicat la începutul lunii iunie, a arătat că emisfesta nordică a fost afectată pe o regiune extinsă de valul de căldură și au arătat că aceste valuri de căldură sunt o consecință directă a schimbărilor climatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Valurile de căldură vor afecta arii din ce în ce mai extinse și vor duce la recorduri de temperatură.

  În viitor, dacă se păstrează o creștere a temperaturilor globale de 1,5 grade Celsius, ne așteptăm ca, dintr-o perioadă de 3 ani consecutiv, să fie 2 ani cu valuri de căldură.

Dacă temperatura crește cu peste 2 grade, atunci ne așteptăm ca în fiecare an să fie valuri de căldură.

O consecință a schimbărilor climatice este extinderea acestui sezon de furtuni. În loc ca în august să avem mai puține furtuni decât în iunie sau iulie, vom avea un sezon cu furtuni care se extinde în august și până în septembrie. În continuare vom avea zile călduroase, dar vom avea și o creștere a valurilor de căldură și a fenomenelor extreme.

Măsurile pe termen lung sunt să reducem consumul de combustibili și astfel reducem efectele schimbărilor climatologice”, Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.