Pacienții cu Covid au copleșit spitalele din București. Paturi pe holuri la „Marius Nasta” și căutarea de oxigen pentru suferinzi

Pacienții cu Covid au copleșit spitalele din București. Paturi pe holuri la „Marius Nasta” și căutarea de oxigen pentru suferinzi

„Va trebui să punem doi în pat”, a declarat Beatrice Mahler, duminică, referindu-se la amploarea valului patru de coronavirus. Spitalul pe care îl gestionează este copleșit de valul de pacienți, iar autoritățile sunt depășite de siutație.

La secția Covid-19 a institutului se înghesuie în prezent 104 pacienți, dar numărul pacienților care vin cu forme severe crește de la o oră la alta.

Institutul a publicat mai multe imagini pe internet în care se vede amploarea dezastrului care a lovit sistemul medical românesc. Doctorii au fost nevoiți să scoată paturi pe holurile spitalului, pentru că în saloane nu mai există niciun loc liber.

„Să îi punem doi în pat”

Managerul institutului, Beatrice Mahler, a povestit cum pacienții stau sub scară sau pe holuri, imagine ce ar putea fi atribuită unui roman de Aleksandr Soljenițîn, nu României anului 2021, trecută prin trei valuri de pandemie în ultimul an și jumătate.

„Colegii mei nu mai fac față. De la ora 10.00, medicul de gardă nu a ieșit nici să bea apă și acum este ora 17.00. Doamna doctor Ileana Stoicescu este de 7 ore în echipament. Următoarea criză care se preconizează în următoarele zile sau chiar ore va fi criza oxigenului.

Buteliile sunt limitate, oxigenul dintr-o butelie ține foarte puțin și, pe lângă faptul că nu avem paturi suficiente, o să avem și o incapacitate de a asigura un nivel de oxigenare de care au nevoie pacienții. Acest lucru este cutremurător”, a spus Beatrice Mahler.

Goana după oxigen

Cea mai dificilă misiune pentru medici este să asigure necesarul de oxigen pacienților în stare gravă. Potrivit acestora, există surse de oxigen doar pentru 81 de paturi.

Pentru restul pacienților s-au găsit doar butelii și concentratoare de oxigen, care au un debit mult scăzut în comparație cu nevoile acestora.

Între timp, România a atins duminică, 3 octombrie, numărul de 1440 de pacienți internați la ATI.

La nivel național sunt libere 8 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. La acest moment, în București sunt 2 paturi ATI libere.

Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate:

Brașov-1

București-2

Prahova-1

Tulcea-4