70.647 de copii cu dizabilități în România. Aproape 400 de părinți au cerut consiliere și asistență la CEDCD

70.647 de copii cu dizabilități în România. Aproape 400 de părinți au cerut consiliere și asistență la CEDCD

In peste 85% din totalul solicitărilor facute la Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, părinții au semnalat probleme legate de dreptul la educație. Alte sesiari au fost facute pentru încălcarea anumitor drepturi legate de gradul de handicap și neplata îndemnizațiilor.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati a înregistrat, numai anul acesta, 387 de solicitări de consiliere și asistență din partea părinților. Cele mai multe probleme semnalate au fost pentru neacordarea gradului de handicap corespunzător( 83), neplata indemnizațiilor de asistent personal (74), restricționarea accesului la educație( 57), absența educației adaptate și de calitate (53), absența serviciilor de recuperare și intervenție timpurie (51), absența/restricționarea accesului la servicii medicale (18), si altele.

Astazi, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), in parteneriat cu Universitatea Româno-Americana, a organizat conferința „DE VORBĂ CU PARINȚII – Situația drepturilor copiilor cu dizabilități în România”. 

CEDCD a aratat ca a furnizat consiliere și asistență directă (față în față) -  44 de cazuri ; consiliere online în 267 de cazuri;   consiliere telefonică în 76 dintre cazuri, 21 de contestații la încadrarea în grad de handicap, 1 decizie definitiva – Curtea de Apel Craiova – grad de handicap, 33 de plângeri privind neplata îndemnizațiilor si altele.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Aceste cifre nu reflectă doar efortul organizației noastre, ci un fenomen masiv de încălcare a drepturilor copiilor cu dizabilități în România. În condițiile în care 387 de solicitări ale părinților s-au îndreptat doar către o organizație nonguvernamentală, acest fapt traduce absența rolului activ al autorităților de a-și îndeplini misiunea. Ne dorim ca prin acest demers să tragem un semnal de alarmă cu privire, în special, la dreptul la educație al copiilor cu dizabilități, care reprezintă punctul nevralgic al abuzurilor. Atragem atenția autorităților de resort asupra faptului că ratificarea Convenției ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități impune obligații clare și ferme privind educația incluziva”, declară Mădălina TURZA, președinte CEDCD.

70.647 de copii cu dizabilități în România

În lume există aproximativ 1 miliard de persoane cu dizabilități, însumând un total de 15% din populația globului, iar 80% dintre aceștia trăiesc în țări aflate în curs de dezvoltare.

Cea mai mare parte a acestora se confruntă cu discriminarea, abuzul și izolarea. 

În România, numărul total al persoanelor cu dizabilități este 709.216,70.647 fiind copii, iar 31.132 dintre aceștia sunt neșcolarizați.

Dintre copii cu dizabilități înregistrați, 1.760 sunt încadrați în grad dehandicap ușor; 20.121 sunt încadrați în grad de handicap mediu; 13.861sunt înregistrați ca având grad de handicap accentuat, iar 34.905 de copii sunt încadrați în grad de handicap grav.