300 milioane de doze de vaccin. Comisia Europeană încheie contractul cu Pfizer şi BioNTech

vaccin covid 19, vaccinare

Grupul american Pfizer a anunțat anterior că vaccinul experimental dezvoltat în colaborare cu germanii de la BioNTech are o eficiență de 90% în prevenirea Covid-19.

Executivul european a anunţat miercuri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, transmite Reuters.

Eficiența de 90% a acestui vaccine în prevenirea maladiei Covid-19 a fost stabilită conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Datele referitoare la siguranţa vaccinului urmează să fie publicate la sfârşitul acestei luni, scrie Agerpres. Anunțul companiilor Pfizer și BioNTech a fost descris de către directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, drept  o „veste extraordinară”.

Ghebreyesus a avertizat însă că necesitatea de a depozita acest vaccin la temperaturi extrem de scăzute ar putea complica programele de vaccinare, mai ales în regiunile din Asia şi Africa unde clima este caldă, distanţele sunt mari, iar infrastructura necesară este deficitară sau chiar lipseşte.

Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Comisia Europeană a mai încheiat astfel de contracte cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Pe de altă parte, miercuri, Comisia Europeană ia primele măsuri în vederea construirii Uniunii Europene a sănătății, anunțată de președinta Ursula von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii.

Comisia prezintă o serie de propuneri pentru consolidarea cadrului de securitate sanitară al UE și pentru consolidarea pregătirii pentru situații de criză și a rolului de răspuns al principalelor agenții ale UE, arată Executivul european.

Pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei de Covid-19 și pentru a face față urgențelor sanitare viitoare este necesară o mai bună coordonare la nivelul UE.

Pe baza învățămintelor desprinse din criza actuală, propunerile de astăzi vor asigura o pregătire mai bună și un răspuns mai puternic în timpul crizelor sanitare actuale și viitoare.

„Scopul nostru este protejarea sănătății tuturor cetățenilor europeni. Pandemia cauzată de noul coronavirus a evidențiat necesitatea unei mai bune coordonări în cadrul UE, a unor sisteme de sănătate mai reziliente și a unei mai bune pregătiri pentru crize viitoare. Schimbăm modul în care abordăm amenințările transfrontaliere la adresa sănătății. Astăzi începem să construim o Uniune Europeană a sănătății, pentru a proteja cetățenii printr-o asistență medicală de înaltă calitate în situație de criză și pentru a pregăti Uniunea și statele sale membre să prevină și să gestioneze urgențele sanitare care afectează întreaga Europă”, a declarat Ursula von der Leyen.