30 de ani de la primul caz de SIDA

30 de ani de la primul caz de SIDA

În perioada 8-10 iunie 2011, liderii lumii se vor întâlni în New York la Reuniunea la Nivel Înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind SIDA, prilej de a examina progresele înregistrate şi de a împărtăși din lecţiile învăţate.

Cu treizeci de ani în urmă, în iunie 1981, oamenii de ştiinţă din Statele Unite au identificat primul caz de prăbuşire a sistemului imunitar la om, boală ce a fost denumită ulterior  SIDA. În urmă cu zece ani, în cursul Sesiunii Speciale pe SIDA a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, liderii lumii au declarat că SIDA este o "urgenţă globală" şi au solicitat "o reacţie urgentă, coordonată şi susţinută" în faţa  acestei epidemii. Numărul infecţiilor cu HIV a scăzut cu 20%  în ultimul deceniu Lumea a gestionat bine urgenţa. După trei decenii, a crescut accesul la tratament, precum şi posibilităţile de integrare a pacienţilor cu HIV în societate.  Conform unui raport recent al Secretarului General al ONU, la finalul anului 2010, mai mult de şase milioane de persoane aveau acces la tratament antiretroviral în ţările cu venit scăzut şi mediu-în creştere de la doar 400 000 în 2003. În ultimul deceniu, numărul de persoane infectate recent cu HIV a scăzut cu aproape 20%. Şi, pentru prima oară în 2009, datorită asigurării accesului la tratament, mai mult de 50% dintre femeile seropozitive au dat naştere unor copii neinfectaţi.  Prima ţară din Europa de Est care a sigurat tratament Până în prezent, România a gestionat bine epidemia. România a fost prima ţară din Europa de Est şi una dintre puţinele din lume, capabile să ofere tratament tuturor persoanelor seropozitive. În ciuda faptului că România are un număr mare de persoane afectate de HIV/SIDA – peste 16 000 cazuri înregistrate de la începutul epidemiei, situaţia a rămas stabilă din 2004 din punctul de vedere al noii incidenţe. Datorită iniţierii timpurii a programelor de prevenire SIDA având drept ţintă grupurile vulnerabile şi conduse de organizaţiile societăţii civile, rata HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile rămâne la 1%. Resursele globale alocate programelor de prevenire şi tratament HIV/SIDA au stagnat însă, iar în prezent, România nu mai este eligibilă pentru fonduri nerambursabile internaţionale.

În noiembrie 2008, International Herald Tribune anunţa că un grup de medici din Berlin au vindecat un om de SIDA, după ce i-au făcut un transplant de celule stem de la o persoana rezistentă la virus. La trei ani după transplant, bărbatul nu mai are nici un semn de leucemie sau HIV, potrivit unui articol apărut în publicaţia "Blood". CITIŢI ŞI:

  • Primul om vindecat de infecţia cu HIV
  • Un transplant de celule stem a vindecat un american de HIV. Poate fi un tratament pentru toţi bolnavnii de HIV?

Ne puteți urmări și pe Google News