2021 – test privind nivelul gândirii critice în societate

2021 – test privind nivelul gândirii critice în societate

DNEVNIK (Bulgaria). Ziarul „Dnevnik” se adresează în mod tradițional la sfârșitul fiecărui an unor filozofi, politologi, sociologi și observatori, pentru a evalua anul politic 2020 și a face previziuni pentru 2021.

Anul care a trecut a fost deja evaluat de revista „Time” ca fiind cel mai greu de până acum pentru contemporani. "A fost posibil de prezis acum 12 luni? A reușit cineva să prezică criza politică? Am publicat bilanțul profesorului universitar Petăr Cholakov pentru anul 2020 înainte de noul an. Astăzi vă oferim previziunile sale pentru 2021.

Reporter: Care sunt speranțele și temerile dvs. pentru 2021?

Petăr Cholakov: Sper să văd o societate care nu se teme să-și tulbure confortul, atunci când conducătorii se abat de la principiile fundamentale, stipulate în Constituție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Urmează alegeri parlamentare în luna martie. Care sunt previziunile dvs.?

Petăr Cholakov: Indiferent de modul în care se va prezenta GERB la următoarele alegeri parlamentare, Borisov nu va mai fi prim-ministru. Este mult prea discreditat. Rezultatul GERB va fi un test pentru nivelul gândirii critice în societate. Dacă din nou GERB vor fi prima forță politică sau la mică distanță după lider - oricine va fi el - acest lucru arată din nou că nu ne-am învățat lecțiile.

Reporter: Va câștiga dreapta la viitoarele alegeri parlamentare?

Petăr Cholakov: Dacă vă referiți la dreapta tradițională - există o anumită creștere electorală acolo. În acest moment, se pare că „Bulgaria Democratică”, care unește DSB-ul conservator de dreapta și partidul liberal de stânga „Da, Bulgaria”, își va găsi un loc în următorul parlament. Întrebarea este care va fi ponderea lor în acesta - de exemplu, dacă reprezentanții lor vor face parte din următorul guvern. În orice caz, guvernul va fi într-o coaliție; cu sprijinul său vor trebui să se angajeze cel puțin 3 forțe politice (fac aceste calcule pe baza sociologiei electorale; dar datele pe care le avem sunt instantanee ale situației; până la sfârșitul lunii martie 2021, multe lucruri se pot schimba). Altfel, există întotdeauna loc pentru populiști radicali, proiecte de dreapta.

Reporter: Slavi Trifonov, Maia Manolova, „Trioul Otrăvit” - noii jucători politici se încălzesc la linia de start. Vor intra în meci?

Petăr Cholakov: Ei sunt deja pe teren.

Reporter: Care va fi rolul Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (MDL) după alegeri?

Petăr Cholakov: "La fel ca până acum. MDL nu va intra în puterea executivă (prin intrarea principală). Se pare că - dacă coloana vertebrală a următorului guvern este formațiunea „Există un astfel de popor” - MDL nu va intra nici deghizată, așa cum este acum, în cabinet (dacă credem în promisiunile formațiunii „Există un astfel de popor”).

Reporter: După pandemie, vă așteptați ca viața să continue ca înainte? Ce va fi diferit?

Petăr Cholakov: Pandemia a cauzat și continuă să provoace daune uriașe pentru mii de întreprinderi (în special în domeniile turismului, restaurantelor, transporturilor etc.). Va fi o creștere a șomajului. Iată subiectele care vor face parte din dezbaterile politice din primăvara anului 2021(dar și după aceea): cât și ce fel de ajutor pentru afaceri vom avea, în condiții de COVID-19; pentru / împotriva vaccinurilor; probabil vor exista forțe politice care vor încerca să folosească valul teoriilor conspirației care se învârt în jurul pandemiei. Pe scurt, COVID a schimbat fundamental discursul politic. (Rador)