2008, "moartea" pietonilor din Capitală

2008, "moartea" pietonilor din Capitală

1.000 de accidente grave, 115 persoane decedate şi 900 de răniţi. Anul acesta, oraşul a bătut recordul la vieţi pierdute sau distruse.

Cei mai mulţi sunt tineri. N-au împlinit încă 30 de ani, dar şi-au pierdut viaţa din cauza unei traversări neregulamentare. Sau nu s-au asigurat, sau au fost vitezomani, sau n-au acordat prioritate. Accidentele de circulaţie „au cules“, în primele zece luni ale acestui an, 115 oameni de pe străzile Bucureştiului, dintre care 32 cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani.

Anul trecut, România s-a situat pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte siguranţa rutieră. Anul acesta, în primele zece luni, numai în Capitală s-au înregistrat 979 de accidente grave, cu 306 mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2007. De astă-dată, cele mai multe „carnagii“ nu au mai fost cauzate de şoferii începători, ci de traversările prin locuri nepermise - 340, cu 84 mai multe decât anul trecut. Acestea sunt rezultatele sumbre ale statisticii date publicităţii, la începutul acestei săptămâni, de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Iuliu Maniu, tot în top

Principalele artere din Capitală pe care s-au produs cele mai multe accidente de circulaţie sunt: Bd. Iuliu Maniu (care a fost şi anul trecut pe primul loc în acest top îndoliat) - cu 110 accidente, dintre care 25 grave, soldate cu cinci morţi, Şos. Colentina - 102 accidente, 32 grave, patru persoane decedate, şi Şos. Mihai Bravu - 74 de accidente, 16 grave.

Cei mai mulţi bucureşteni au murit pe Şos. Pantelimon, Calea Ferentari şi Splaiul Independenţei - câte şase morţi pe fiecare dintre artere. Iar cele mai multe accidente au fost din cauza pietonilor: fie că au traversat neregulamentar, fie că şoferii neatenţi nu le-au acordat prioritate de trecere. Viteza la volan a cauzat, din ianuarie până acum, peste 100 de accidente, iar ambulanţele au transportat la spital 920 de oameni.

Luna trecută a fost cea în care s-au înregistrat cele mai multe accidente (124), dat fiind că numărul bucureştenilor de pe şosele a crescut: a început şcoala, s-au terminat concediile. Martie a fost o lună la fel de nefericită, în care s-au înregistrat 123 de accidente grave, iar următoarea lună „neagră“ a fost iunie, cu 117 evenimente rutiere.

SĂPTĂMÂNA PE STRADĂ

Lunea, marţea şi miercurea, pericol, în weekend, linişte

Dacă anul trecut statisticile arătau că numărul accidentelor de circulaţie era mai mare vinerea şi duminica, atunci când şoferii se deplasau în afara oraşului, anul acesta se pare că există un interval orar periculos pentru conducătorii auto şi pietoni în fiecare zi. Astfel, lunea, cele mai multe accidente grave s-au petrecut în jurul orei 14.00, marţea - ceasurile rele sunt 11.00, 12.00 şi 13.00, iar miercurea - la 17.00 şi la 19.00. La sfârşit de săptămână, cele mai multe accidente se petrec la ora prânzului. Bucureştenii au devenit ceva mai prudenţi în weekend, fapt dovedit de numărul accidentelor, mai redus decât anul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News