200 de milioane de euro sunt în joc! Dezvoltarea rurală este în prim plan. Județele care vor avea parte de schimbări
- Emma Cristescu
- 20 martie 2022, 20:43
Asociația Română pentru Smart City, împreună cu Consiliul Județean Ilfov și Primăria Comunei Snagov, a organizat pe 17 martie, la Palatul Snagov, prima ediție a Conferinței Naționale dedicată comunităților rurale - Smart Villages. Scopul este de a dezvolta mai multe județe, în special Ilfov.
La eveniment au participat aproape două sute de factori de decizie preocupați de dezvoltarea conceptului de Smart Village, printre care și experți din industrie, furnizori de soluții, operatori, transportatori, companii de tehnologie, dezvoltatori de aplicații.
În prima ediție, specialiștii au analizat și au propus noi idei și tendințe de dezvoltare rurală durabilă. Județul Ilfov este în prim plan.
În cadrul evenimentului, Primăria Snagov a lansat proiectul "Snagov Green & Clean" - un concept complet de dezvoltare a unei comunități rurale, dezvoltat în parteneriat cu Asociația Română pentru Smart City. Se dorește deschiderea unui Centru de Incluziune Digitală pentru dobândirea de competențe digitale în comunitate, instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în școlile din Snagov prin programul City Air, integrarea elevilor de liceu în cadrul competiției Snagov 2030.
" Programul Snagov Green & Clean reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea localității noastre. Trăim într-o localitate recunoscută pentru mediul înconjurător atractiv, avem și conectivitate cu două mari orașe, capitala României și Ploiești. Pentru prima dată, pot anunța că Snagovul va fi unul dintre beneficiarii transportului ecologic. Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu curat și verde. Suntem deschiși și la investiții imobiliare, dar numai pentru cei responsabili", a declarat Mihai Anghel, primarul comunei Snagov.
Proiect uriaș în județul Ilfov
Consiliul Județean Ilfov a fost reprezentat de administratorul public al județului, doamna Mihaela Toader. Aceasta a reușit să primească finanțare din fonduri europene pentru două proiecte majore de digitalizare. Primul proiect va asigura furnizarea de servicii digitale pentru cetățeni, iar cel de-al doilea este un proiect pilot, în care Consiliul Județean Ilfov este lider, iar DGASP este partener. Va costa peste 3 milioane de lei și va ajuta interoperabilitatea cu UAT-urile din județul Ilfov, pentru toate serviciile oferite de DGASPC.Primăriile vor avea de câștigat.
" Din perspectiva noastră, a autorităților publice, în dezvoltarea rurală inteligentă, soluțiile digitale se construiesc prin adaptarea și adaptarea tehnologiei la nevoile de dezvoltare ale comunității, dar și prin dezvoltarea abilităților și competențelor necesare. Susținută de investiții adecvate pentru transformarea digitală a sistemelor de educație, protecție socială și sănătate, prin îmbunătățirea infrastructurii de bază și dotarea cu echipamente performante, dezvoltarea rurală inteligentă va contribui semnificativ la creșterea calității vieții locuitorilor din Ilfov. ", a declarat Mihaela Toader, administrator public al Consiliului Județean Ilfov, potrivit romaniansmartcity.