Date uluitoare anunțate de ministrul Educației. Zeci de mii de elevi și profesori infectați, au fost trimise teste în școli

Date uluitoare anunțate de ministrul Educației. Zeci de mii de elevi și profesori infectați, au fost trimise teste în școlisursa: arhivă EVZ

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat care este situația cazurilor de infectare în școli și ce se întâmplă cu testele de salivă cumpărate de stat.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, miercuri, că a dat ordin pentru repartizarea pe județe a unui număr de 18,5 milioane de teste care se adaugă rezervelor de teste existente. Oficialul a fost întrebat de ce școlile rămân deschise în localitățile unde s-a atins deja o rată uriașa de infectare. Sorin Cîmpeanu a precizat că rata de infectare nu mai este luată în calcul:

Anunțul pe care l-a făcut Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în privința testelor

„Ordinul comun prevede drept criteriu esențial ponderea paturilor destinate pacienților COVID ocupate la nivel național. Nu are legătură cu rata de infectare. Nici alte sisteme de învățământ din lume nu mai fac legătura cu rata de infectare. Acest lucru a fost decis în urma constatării specificității noii variante Omicron, mult mai contagioase, dar care nu generează forme grave de îmbolnăvire.

Vă dau exemplu Franței care la un număr de 400.000 de infectări zilnice ține toate școlile deschise. Sistemul de învățământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu și dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a școlilor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Șeful DSU, Raed Arafat, anunța la începutul acestei săptămâni că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli. În cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt „fără valoare adăugată”, este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

Ce spunea Raed Arafat despre testele de salivă

Oficialul a fost întrebat ce se va întâmpla cu utilizarea testelor de salivă în şcoli în condiţiile în care există specialişti care spun că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 nu poate fi depistată în urma unei astfel de testări.

„La acest moment au fost distribuite cel puţin pentru încă două săptămâni, o să fie, probabil, analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu, asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu. Asta, normal, că se discută şi cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu experţii în epidemiologie şi se va decide. Dacă au, într-adevăr, să zicem, o valoare adaugată sau nu. Dacă considerăm că sunt fără valoare adăugată, este posibil să ajungem să decidem să le oprim, deci o să vedem acest lucru. (...) Deci, urmează să vedem care va fi decizia şi cum va fi abordată situaţia aceasta, mai ales de către specialiştii în domeniu, pe partea de epidemiologie”, preciza Raed Arafat