1922 versus 2022. Cine conducea lumea acum 100 de ani

1922 versus 2022. Cine conducea lumea acum 100 de ani SUA-UE. Sursa: Arhiva EVZ

Liderii actuali ai celor mai influente țări de pe glob se află în fața celor mai importante probleme cu care s-a confruntat omenirea în ultimii ani. Dacă ne uităm înapoi, acum 100 de ani, istoria ne arată că situația nu era nici pe atunci una roz, iar cele cinci puteri ale Antantei care au luptat în Primul Război Mondial au avut lideri puternici.

Statele Unite ale Americii

În anul 1922, SUA era condusă de republicanul Harding, născut în Ohio. El a fost cel de-al 29-lea președinte al Americii. El a declarat atunci că nevoia națiunii lui nu este eroismul, ci vindecarea și a promis o revenire la normalitate, la fel cum era înainte de Primul război Mondial.

În anul 1923 a murit în San Francisco în urma unui atac de cord, iar mai târziu secretarul său de interne și procurorul general au fost implicați într-un scandal de corupție uriaș, iar aceste fapte i-au pătat imaginea lui Harding, considerat unul dintre cei mai proști președinți ai SUA.

În prezent, Joe Biden este cel de-al 46-lea președinte. El reprezintă democrații și s-a confruntat cu efectele post-COVID-19. De asemenea, el a avut de-a face cu efectele războiului din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia

În 1922 Rusia era condusă de Vladimir Lenin, un revoluționar, politician și teoretician politic rus. Imperiul rus a devenit Uniunea Sovietică în 1922, iar Lenin care a promis pace și bunăstare a adus teroare. Rusia era devastată de un război civil sângeros, dar și de o foamete cumplită cauzată de secetă.

În mai 1922, Lenin a emis un decret prin care cerea execuția preoților anti-bolșevici, iar imediat după a avut un accident vascular cerebral, și nu a mai putut vorbi. În decembrie 1922 și ianuarie 1923 el a dictat „Testamentul lui Lenin”.

Rusia de azi se regăsește în aceeași situație, fiind implicată în război, persecutată, izolată și devastată de sărăcie.

Marea Britanie

În 1922, Imperiul Britanic a fost cel mai mare din istoria omenirii. Era rege George al V-lea. În mai 1922 acesta a făcut un tur în Belgia și Franța pentru a vedea memorialele din PRM. Până la sfârșitul acelui an, Irlanda a fost împărțită, Statul Liber Irlandez a fost înființat, iar liberalul Lloyd George a demisionat.

Astăzi, Marea Britanie se confruntă cu o criză mai veche, adâncită de problema Brexitului. Scoția a anunțat că va organiza un referendum pentru a se separa de regat, iar Regina Elisabeta a II-a a murit, la scurt timp după ce a numit-o pe Liz Truss în funcția de premier.

Franța

Acum 100 de ani Alexandre Millerand era la conducerea Franței. A fost membru al Partidului Republican Socialist Francez. El a fost acuzat că îi favorizează pe conservatori, iar în 14 iulie 1922 a scăpat în urma unei tentative de asasinat. Doi ani mai târziu a demisionat din funcție.

În prezent, Franța condusă de liberalul Emmanuel Macron se confruntă și ea cu o criză economică, iar situația socială din țară este ca un butoi cu pulbere. Președintele a fost pălmuit și s-a aruncat cu roșii în el în primăvara acestui an.

Italia

La începutul anilor 1920 fasciștii conduși de Musollini au început să preia puterea în stat, iar până la finalul anului 1921 ei controlau mare parte a Italiei. În vara lui 1922 rămășițele mișcării sindicale au provocat o grevă, iar fasciștii au ajutat la oprirea ei. La o adunare de 40.000 de persoane din Napoli, Musollini declara: „Fie ne va fi dat Guvernul, fie îl vom pune stăpânire într-un marș al Romei”.

În 31 octombrie 1922, Musollini a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Italiei.

100 de ani mai târziu, Italia are prima femeie în funcția de prim-ministru, Giorgia Meloni, ce provine din Frăția Italiei, un partid de extremă dreapta, catalogat ca o mișcare neofascistă. Totuși, ea a arătat că este dispusă să păstreze Italia în UE, potrivit Mediafax.