Meloni: „Este nevoie de o mai mare influență a Italiei în Europa, continuăm să trimitem ajutoare militare Ucrainei”

Meloni: „Este nevoie de o mai mare influență a Italiei în Europa, continuăm să trimitem ajutoare militare Ucrainei” Sursa foto. Dreamstime

Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, a ținut un discurs marți dimineață, înainte de Consiliul European care va avea loc joi și vineri, în care a atins subiecte precum susținerea acordată Ucrainei în ceea ce privește armamentul și problemele interne, cum ar fi manevra economică care trebuie aprobată până la sfârșitul anului, dar mai ales chestiuni precum scumpirea prețului energiei electrice - și aici Meloni a subliniat că "toți cer un plafon dinamic pentru prețul gazelor" – și gestionarea migranților. Primul punct pe ordinea de zi a fost războiul din Ucraina și, în acest sens, premierul a garantat "că Italia își va face partea sa". Dar, în special, a ținut să reitereze că "trebuie să ne întrebăm dacă avem nevoie de mai multă influență a Europei în Italia sau de mai multă influență a Italiei în Europa". Iar premierul a răspuns la întrebare, astfel: "Eu cred că, văzând excelențele țării noastre din întreaga lume, merită să spunem că este nevoie de mai multă influență a Italiei în Europa".

Premierul italian a sosit cu câteva minute întârziere la Camera Deputaților și a făcut o glumă în fața deputaților: "Era trafic". Apoi, a intrat în miezul problemelor. Din partea Guvernului italian există sprijin maxim pentru ajutoare, inclusiv în materie de arme, l-a informat Meloni pe președintele Zelenski. Sprijinul pentru Ucraina "prevede ca Italia să contribuie și în planul ajutoarelor militare", spune premierul, care precizează: "Dincolo de propaganda păcii, încetarea focului are doar două condiții posibile: ca unul dintre cei doi beligeranți să se predea sau să existe o oprire a conflictului". Meloni subliniază, astfel, că "pentru a realiza o pace justă, Italia trebuie să continue să își facă partea și că țara noastră este angajată în livrarea materialelor militare prevăzute de al cincilea decret, care ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul lunii decembrie".

Din acest punct de vedere, explică Meloni, trebuie să facem un pas înainte în relațiile UE-NATO. "Statele Unite recunosc Europei rolul de partener principal. Criza din Ucraina a arătat că unitatea și rolul politic al Uniunii sunt esențiale în fața amenințărilor. Italia sprijină o colaborare mai strânsă între UE și Alianța Atlantică și o unitate reînnoită de intenții în sectoarele de interes comun".

Giorgia Meloni revine asupra cazului scumpirii prețului la energie pentru a reitera că "propunerea Comisiei Europene privind plafonarea dinamică a prețurilor la gaze este nesatisfăcătoare, deoarece este imposibil de pus în aplicare în condițiile date". În comunicările sale către Camera Deputaților în vederea Consiliului European, premierul italian a mai adăugat că "este fundamental pentru noi să punem capăt speculațiilor". "Miza Europei în privința energiei este foarte mare, trebuie să-și protejeze familiile și afacerile". Protejarea afacerilor este fundamentală pentru Meloni: "Este clar pentru toată lumea că un mecanism de protecții diferite pentru întreprinderile din diferite țări ar provoca o denaturare a pieței unice, care ar compromite întreaga Europă", explică Meloni cu privire la dosarul energetic, avertizând că "este cert că este o iluzie să credem că a merge în ordine aleatorie, a considera că cel mai puternic se pot salva în detrimentul celorlalți și ar trăda ideea unei Europe diferite de cea lăudată în ultimii ani".

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă problemă arzătoare este gestionarea fluxurilor migratorii. "Lucrăm pentru a face din Italia națiunea care promovează un Plan Mattei pentru Africa, un model virtuos de creștere între UE și statele africane, nu prădător față de Africa, ci colaborativ, pentru a garanta creșterea economică, demnitatea, munca și constituirea condițiilor necesare pentru dreptul de a nu fi nevoiți să emigreze", și nu "cel de a emigra cu forța, care a fost susținut până acum". Iar Meloni citează cifrele, explică faptul că "cu peste 94.000 de sosiri, Italia poartă cea mai mare povară pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene în fața traficului de persoane" și subliniază: "Nu vrem să ne prefacem că e în regulă așa. Când citesc știri despre schimburi de focuri între forțele libiene și traficanți sau despre contrabandiști gata să arunce oamenii în mare, cred că a continua să îmbogățim acești călăi cinici ai mileniului al treilea nu are nimic de-a face cu conceptul de solidaritate", potrivit lastampa.it

Rămâne argumentul, mereu fierbinte, al granițelor și Meloni comentează, subliniind că "trebuie să oprim plecările și este nevoie de o gestionare europeană a repatrierilor". Și, apoi, precizează: "Trebuie să trecem de la dezbaterea privind redistribuirea migranților la cea privind apărarea comună a frontierelor externe ale Uniunii Europene: avem nevoie de un cadru de colaborare bazat pe fluxuri legale și o acțiune incisivă de prevenire și combatere a celor ilegale, oprind plecările și lucrând la o gestionare europeană a repatrierilor".

(Traducerea Rador)