19 Decembrie 1989: „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”. Trupurile martirilor au fost incinerate

19 Decembrie 1989: „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”. Trupurile martirilor au fost incinerate Sursa foto: Arhiva EVZ

Ziua de 19 decembrie 1989 a fost marcată în Timișoara de scandări ale oamenilor care își revendicau morții. Elena Ceaușescu rămâne la putere, dictatorul părăsea România pentru o vizită în Iran.

19 decembrie 1989 este ziua în care protestatarii din Timișoara ocupă Piața Operei. Înainte de a se urca în avion, Nicolae Ceaușescu ordonase să se tragă asupra manifestanților de la Timișoara. Acolo zeci de mii de oameni scandau ”morții nu ne lasă să plecăm acasă”. Bilanțul zilei de 19 decembrie era de 83 de morți.

Dintre aceștia 43 fuseseră aduși la București și incinerați. Planul era să se spună despre ei că au dorit să plece din România. Totul pentru a ascunde revoltele din țară. Taboul acelor zile era unul sumbru. „Veneau gloanţele cu sutele (...) și toţi cei care erau în primele cinci-șase rânduri, care erau în faţa mea, au căzut mortal, femei, copii, bărbaţi, tineri”. A explicat unul dintre martorii care a participat în Timișoara la Revoluție.

Se numește Bogdan Marius și este de părere că a fost crucial ce s-a întâmplat în Timișoara pentru soarta Revoluției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă noi nu am fi ieşit atunci, în acele momente în stradă să luptăm pentru libertatea României. Și pentru o viaţă mai bună şi mai frumoasă, cred că acum nu mai stăteam de vorbă, în primul rând”.

19 decembrie 1989, începe diversiunea

Trupurile celorlalți 40 de oameni uciși au fost incinerate și ele tot pentru a se șterge urmele revoltei. Pe 19 decembrie 1989 au început și primele diversiuni menite să îi sperie pe oameni. Medicul Mihai Drăgoi este unul dintre cei care a ințeles ce se întâmpla în acele zile. „Am auzit la TV că în centrul Timişoarei e măcel.

Era o diversiune deja, numa' nu ne-am dat noi seama atunci. Am pornit înspre spital. S-a executat foc asupra noastră fără niciun fel de somaţie, fără motiv de fapt. Începuse psihoza teroriştilor”. A explicat medicul. Pe de altă parte, ulterior, cel care l-a împușcat a primit certificate de revoluționar. Cum s-a întâmplat de altfel în foarte multe cazuri.