154 de ani de la moartea lui Aron Pumnul - casa profesorului din Cernăuți stă să se prăbușească

154 de ani de la moartea lui Aron Pumnul - casa profesorului din Cernăuți stă să se prăbușească

Aron Pumnul, născut la 27 noiembrie 1818 în satul Cuciulata, județul Brașov, a trecut la cele veșnice într-o zi de 12 ianuarie, în 1866, la Cernăuți.

Personalitate enciclopedică pentru epoca în care a trăit, afirmându-se ca lingvist, istoric, istoric literar, filosof, profesor, publicist, militant politic și animator al vieții spirituale a românilor din Bucovina, Aron Pumnul a exercitat o imensă influență asupra elevilor săi, printre care s-a aflat și Mihai Eminescu.

Aron Pumnul a fost, fără îndoială, un model al aspirațiilor politice, culturale și naționale pașoptiste. Ca participant la Revoluția de la 1848 din Transilvania, Aron Pumnul a avut un rol important ca mobilizator al primei adunări populare din 18-30 aprilie care a precedat adunarea națională din mai de pe Câmpia Libertății.

Cum a ajuns profesor la Cernăuți

Alungat din Transilvania, fuge în Țara Românească, în acel timp ocupată de ruși, apoi, prin Moldova, ajunge la Cernăuți. În 12 februarie 1849 a fost numit profesor suplinitor de limba română la Institutul teologic, ținând gratuit cursuri și la gimnaziu până în 1852, când a fost numit ca profesor definitiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul profesor de limba română din istoria liceului din Cernăuți, unul cu predare în limba germană, a fost un militant important pentru libertățile conaționalilor săi, luptând inclusiv ca jurnalist pentru aceste drepturi, mai ales în perioada în care era redactor la ziarul „Bucovina”.

Casa care l-a găzduit pe Eminescu

Cum îi răsplătim astăzi eforturile și, mai ales, cum îi cinstim memoria? Ignorându-i existența! Astfel nu se explică abandonarea, de douăzeci de ani, a proiectului de reabilitare a casei în care a locuit Aron Pumnul la Cernăuți. Și în care l-a găzduit inclusiv pe Mihai Eminescu pe vremea când poetul învăța la liceul din oraș. De altfel, autoritățile statului nostru au uitat și de românii din Ucraina, care, debusolați după ce autoritățile vecine au decis desființarea învățământului în limba maternă, caută cu disperare sprijin și înțelegere.