1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Tradiţii şi obiceiuri

1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Tradiţii şi obiceiuri

Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în Duminica Floriilor, respectiv 850.848 femei şi 634.935 bărbaţi.

Cel mai popular nume de floare este Florin (336.793 de români se numesc astfel), urmat de Viorel şi Florian. Dintre femeile care îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor, 145.020 se numesc Viorica, iar alte 129.947 de femei poartă numele de Florentina.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, de după cele 40 de zile de post, când credincioşii se pregătesc de intrarea în taina Săptămânii Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos.

Aproximativ 4.000 de credincioşi şi preoţi au participat, ieri, la pelerinajul de Florii din Capitală, care a început la Mănăstirea "Radu Vodă" şi s-a încheiat la Catedrala Patriarhală.

La Catedrala Patriarhală, pelerinii au fost întâmpinaţi de patriarhul Daniel, care a vorbit despre importanţa pelerinajului creştin.

"Pelerinajul de Florii este un semn de nădejde sau de speranță, pentru că întocmai ca Lazăr cel înviat de Hristos din morți după patru zile și noi așteptăm cu nădejde sărbătoarea învierii lui Hristos, care este temelia învierii noastre a tuturor", a spus întâistătătorul BOR, în cuvântul de învățătură rostit din pridvorul Reședinței Patriarhale, la finalul Pelerinajului de Florii

După sfințirea icoanei praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, purtată în procesiune, și rostirea rugăciunii de binecuvântare a pelerinilor, patriarhul a afirmat că Pelerinajul de Florii "vestește legătura dintre Taina Crucii și Învierea Domnului, dintre Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalimul pământesc, spre a pătimi și a se jertfi pentru a noastră mântuire și Intrarea Domnului în Ierusalimul ceresc, după Înviere".

De asemenea, el a spus că acest pelerinaj este "un semn de credință, pentru că este un eveniment vizibil, o mărturisire procesiune făcută în public a credinței în Iisus Hristos și în adevărul Învierii Domnului și al Învierii de Obște".

"Pelerinajul este și o invitație adresată nouă să ieșim din egoismul vieții individuale și din casele noastre pentru a-l mărturisi pe Hristos, cel ce este Învierea și Viața", a spus înaltul ierarh ortodox.

De asemenea, procesiuni de Florii au fost organizate, ieri, în toate eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate.

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru a le sfinţi. Cei care au ţinut post mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, la miezul nopţii, se fierbe busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Ce rămâne se toarna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un copac înflorit.