Evenimentul Zilei > EVZ Special > 130 de diplomați americani au devenit cazuri de Dosarele X. De ce reprezintă un mister
130 de diplomați americani au devenit cazuri de Dosarele X. De ce reprezintă un mister

130 de diplomați americani au devenit cazuri de Dosarele X. De ce reprezintă un mister

Mulți reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, care lucrează în Cuba, China și în Europa au prezentat simptome ciudate, iar cauza nu poate fi explicată de medici.

În Statele Unite ale Americii (SUA) au apărut, în ultima vreme, mai multe cazuri misterioase legate de probleme de sănătate ale personalului guvernamental. Una dintre ultimele situații de acest gen a fost înregistrată în ultimele săptămâni, iar numărul persoanelor care s-au confruntat cu diverse probleme, inexplicabile, a ajuns la 130.

Sunt cel puțin 130 de persoane afectate de probleme misterioase de sănătate

Conform jurnaliștilor de la New York Times, cel puțin trei agenți ai CIA au avut probleme misterioase de sănătate, la începutul acestei săptămâni. Cei trei pacienți au avut nevoie de tratament ambulatoriu la Centrul Medical Militar Național Walter Reed. Cazurile de îmbolnăviri care ridică mari semne de întrebare au apărut la personalul diplomatic din afara Americii.

Un raport vorbea despre 60 de victime, acum numărul lor a crescut dramatic și a ajuns la 130, după cum anunță arstechnica.com. Majoritatea persoanelor cu probleme medicale – diplomați și membri ai familiilor acestora – s-au îmbolnăvit în Cuba sau în China, la Guangzhou.

Primele simptome, în 2016, la personalul din Cuba

Problemele au apărut în anul 2016, la Havana, în capitala Cubei. Atunci, diplomații americani au început să audă sunete și să aibă senzații pe care nu și le puteau explica. Dar care păreau a fi direcționate din mediul înconjurător. La scurt timp au apărut simptome variate: amețeli, stări de greață, dureri de cap, probleme de echilibru, țiuit în urechi, sângerări nazale, dificultăți de concentrare,pierderea memoriei pe termen scurt, pierderea auzului permanent și dificultăți de vorbire, mai notează sursa citată.

Medicii care i-au consultat pe pacienții respectivi au raportat evaluări îngrijorătoare: afectarea rețelelor cerebrale, fără antecedente asociate de traumatisme craniene. Cu alte cuvinte, victimele nu suferiseră lovitură la cap, în prealabil.

Problema s-a extins și în Europa, dar a apărut și în America

Unii dintre ei și-au revenit, alții au rămas cu probleme pentru o perioadă lungă de timp. Această problemă a fost botezată „sindromul Havana”. Ulterior, au apărut tot mai multe cazuri, iar problema s-a ivit și în China. Personal al CIA, membri ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării au fost afectați de aceste simptome.

În ultima perioadă, problema s-a extins și la personalul american din Rusia, alte țări ale Europei și chiar SUA. În prezent se investighează cel puțin două incidente în care oficialii guvernamentali din Washington au suferit episoade senzaționale similare, urmate de simptome.