Acces mai mare pentru români la tratamente în străinătate!

Acces mai mare pentru români la tratamente în străinătate!

Pacienţii care vor să se trateze peste graniţe, indiferent de problema de sănătate, vor putea afla din timp informaţii despre preţurile din alte ţări, dar şi despre valoarea la care le vor fi rambursate cheltuielile la întoarcere.

În cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost înfiinţat Punctul Naţional de Contact pentru asistenţă medicală transfrontalieră, o condiţie esenţială pentru ca implementarea directivei privind accesul la servicii medicale în străinătate să fie completă. Românii care vor să plece la tratament în ţările UE vor putea cere astfel informaţii concrete despre unităţile spitaliceşti, tarife, dar şi despre modul în care le vor fi decontate cheltuielile la întoarcere. Începând din octombrie anul trecut, pacienţii românii se pot trata în orice spital din UE şi în alte situaţii decât atunci când tratamentul de care au nevoie nu e disponibil în ţara noastră. În baza acestei directive, şi cetăţenii altor state pot veni la tratament în România. Ungaria, variantă accesibilă Printre serviciile oferite pacienţilor de Punctul Naţional de Contact se numără: furnizarea de informaţii cu privire la tipul de asistenţă medicală ce necesită autorizare prealabilă, criteriile ce trebuie îndeplinite în vederea autorizării, cele mai bune opţiuni de tratament pentru o problemă specifică, facturi clare, precum şi modul de rambursare a tarifelor, la nivelul celor din ţara noastră. Vestea proastă e că tarifele de la noi sunt printre cele mai mici din Europa, iar diferenţa, ce ajunge şi la zeci de mii de euro în cazul unei operaţii, va fi suportată de pacient. Cele mai scumpe ţări sunt Austria şi Germania, mai accesibilă fiind Ungaria. În general, pacienţii nu vor avea nevoie de autorizare prealabilă, cu excepţia tratamentelor foarte scumpe, ce implică spitalizare lungă. Mai multe informaţii se pot găsi pe portalul instituţiei – www. cnas-pnc.ro. Comparaţie preţuri ţări UE - România

  • Austria: Spitalizare - 1.200- 2.000 euro pe zi/ 50 euro* (tarif de decontare în România); Operaţie glaucom - 1.600 de euro/ 800 euro; Operaţie tumoră pe creier - 20.000 euro/ 8.000 euro.
  • Germania: RMN - 250 euro/ 60 euro; Operaţie neurochirurgie - 18.000 euro/ 8.000 euro.
  • Ungaria: Investigaţii radiologice - 200 euro/ 80 euro; Tratament cancer - 1.500 euro/săptămână/ 400 euro; Operaţie hernie de disc - 1.600 euro/ 500 de euro; Operaţie tumoare pe creier - 10.000 euro/ 8.000 de euro.

(*suma pe care o acoperă asigurările din România)

Ne puteți urmări și pe Google News