Evenimentul Zilei > Politica > Ponta mută cu Tăriceanu împotriva lui Antonescu
Ponta mută cu Tăriceanu împotriva lui Antonescu

Ponta mută cu Tăriceanu împotriva lui Antonescu

La asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, premierul a lăudat guvernarea Tăriceanu. Totul face parte dintr-o strategie a premierului de a atrage electoratul de centru.

Doar cinci minute a vorbit Victor Ponta în Parlament, la asumarea răspunderii pe programul de guvernare. Timp suficient să-l ia peste picior pe fostul său aliat, Crin Antonescu, şi să-l laude pe Călin Popescu Tăriceanu.
"Sunt convins că nu veţi coborî în timpul discursului să vă daţi demisia, deci mă simt în siguranţă", l-a salutat el pe Tăriceanu, care, ca proaspăt preşedinte al Senatului, conducea şedinţa. Premierul făcea aluzie la demisia din fruntea Senatului a lui Crin Antonescu, survenită în timpul şedinţei de învestitură a guvernului Ponta III. Replica liderului liberal a lipsit, pentru că acesta nu era prezent.
Ponta a continuat să-i ridice mingi la fileu lui Tăriceanu, lăudându-i guvernarea: "După doi ani de stabilitate, România a obţinut cea mai mare creştere de după guvernul Tăriceanu", a spus el.
Nu au lipsit mesajele privind menţinerea cotei unice şi scăderea TVA, prin care Ponta şi Tăriceanu încearcă să îi convingă pe liberali să susţină guvernul şi, eventual, să demisioneze din PNL.
Ponta vrea mutaţie la centru De altfel, în cadrul aceluiaşi joc, premierul a făcut în ultimele zile mai multe declaraţii menite să sugereze o posibilă colaborare între el şi Tăriceanu:
Sâmbătă, Ponta spunea că o variantă la prezidenţiale este "de a sprijini unul din candidaţii care sunt doriţi de poporul român, şi aici lista deja e foarte scurtă: Mugur Isărescu, dacă va dori să candideze, Sorin Oprescu, Călin Popescu Tăriceanu şi de la noi din partid, atât cât mă uit, domnul Geoană şi cu mine".
Duminică, Ponta, a susţinut că nu se gândeşte să candideze la preşedinţie, dar a afirmat că, dacă viitorul preşedinte va fi de centru- stânga, cum îl consideră pe Sorin Oprescu, premier trebuie să fie obligatoriu un politician de centru-dreapta, ca să existe un dialog la nivelul societăţii după dispariţia "regimului Băsescu".
Ieri, Ponta a afirmat că, în ipoteza în care ar candida şi ar câştiga alegerile prezidenţiale din acest an, ar numi ca prim-ministru un liberal şi a spus că şansele să intre în cursa pentru Cotroceni sunt de "49%-51%".
Potrivit surselor EVZ, jocul lui Ponta legat de Tăriceanu este ideea consultanţilor săi şi urmăreşte mai multe direcţii. Mai întâi, de a crea impresia unei "a treia căi" după modelul lui Tony Blair şi de a-l muta pe Ponta de pe stânga spre centru-stânga, întrucât există temerea că numai cu votanţii tradiţionali ai PSD nu se pot câştiga viitoarele alegerile prezidenţiale.
În plus, Tăriceanu îl poate ţine ocupat pe Crin Antonescu, astfel încât acesta săşi canalizeze o parte din agresivitate către el, iar premierul să scape de tirul fostului aliat, care, ca opozant, se dovedeşte foarte acid.
Antonescu a calificat programul de guvernare drept unul diluat pe principiul "apă în vin". "Nu mă pricep la şpriţuri", a replicat Ponta.