Rusia păstrează o tăcere suspectă în criza ucraineană

Rusia păstrează o tăcere suspectă în criza ucraineană

Moscova s-a limitat până acum să lanseze doar avertismente modeste înspre conducerea interimară de la Kiev.

La Kiev, toţi ochii sunt aţintiţi spre Rusia de unde au venit până acum doar reacţii firave, în contrast cu interesele sale în Ucraina. Prima a fost, ieri, cea a ministrului rus al Economiei, Aleksei Uliukaiev, care a avertizat că, dacă Ucraina alege să se apropie de UE, produsele ucrainene vor fi suprataxate pe piaţa rusă. Ulterior, premierul rus Dimitri Medvedev a declarat că Moscova nu recunoaşte legitimitatea puterii interimare de la Kiev. "Nu înţelegem ce se întâmplă acolo. Există o ameninţare reală la adresa intereselor noastre şi a vieţii cetăţenilor noştri", a subliniat şeful guvernului de la Moscova. În ton cu speculaţiile din ultimele zile, liderul ultranaţionaliştilor ruşi, Vladimir Jirinovski, a avertizat că Rusia ar putea trimite trupe armate în Ucraina pentru a-şi proteja forţele navale de la Sevastopol. Statele Unite au atras însă atenţia Moscovei că ar fi "o mare greşeală" dacă ar trimite trupe în ţara vecină. Dincolo de reacţiile anemice, Rusia dispune de numeroase pârghii pentru a influenţa în continuare situaţia din Ucraina, în special de natură economică, aici fiind incluse şi gazele.

  • Rusia vrea referendum în Ucraina pentru măsurile adoptate în ultimile zile

Pe urmele lui Ianukovici În Ucraina, evenimentele din ultimele zile au făcut loc repede unui vid de putere. Fosta republică sovietică este acum în mâna unei conduceri interimare şi cu un parlament atât de fragmentat încât nu se poate conta pe el. Pe stradă, demnitarii fostei puteri sunt legaţi de stâlpi, iar maşinile lor sunt vandalizate. Tocmai din acest motiv, Polonia a cerut ieri noilor autorităţi de la Kiev să nu cadă pradă "logicii răzbunării". Ţara are însă nevoie urgentă de infuzie masivă de capital - 35 de miliarde de dolari - în caz contrar riscând să intre în incapacitate de plată. Ieri, Bruxelles- ul a anunţat conducerea interimară de la Kiev că Acordul de Asociere poate fi semnat după alegerile din 25 mai, dacă rezultă un guvern stabil. În acest scop s-a deplasat, ieri, în Ucraina, şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, pentru a discuta despre măsurile necesare stabilizării politice şi economice a ţării. Între timp, autorităţile ucrainene interimare îl caută pe preşedintele Viktor Ianukovici, dispărut fără urmă şi pe numele căruia au emis un mandat de arestare pentru "crime în masă". Cel puţin 88 de persoane au murit în confruntările violente dintre poliţie şi manifestanţi de săptămâna trecută. În contrast cu liniştea de la Kiev, în estul ţării şi în Crimeea, regiuni rusofone, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa ceea ce numesc "lovitura de stat" produsă la Kiev.

  • MEDVEDEV contestă legimititatea noii PUTERI din UCRAINA

"Există o ameninţare reală la adresa intereselor noastre şi a vieţii cetăţenilor noştri." DIMITRI MEDVEDEV, premierul rus