Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dă încă o mână de ajutor afacerilor lui Voiculescu
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dă încă o mână de ajutor afacerilor lui Voiculescu

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dă încă o mână de ajutor afacerilor lui Voiculescu

Ministrul Agriculturii ameninţă cu acreditarea consultanţilor pentru proiecte agricole, în condiţiile în care Grupul Grivco, deţinut de Dan Voiculescu, are în componenţă o firmă care are exact acest obiect de activitate.

Acreditarea consultanţilor agricoli de către Ministerul Agriculturii, condus de preşedintele PC, Daniel Constantin, ar putea duce la diminuarea concurenţei pentru firma Smart Food Solutions, controlată de fostul său patron său, Dan Voiculescu.
"Nu renunţ la ideea să acredităm consultanţii, cel puţin pe cei care lucrează pe zona de agricultură.(…) Unii consultanţi cereau fermierilor avansuri mai mari, comisionul nu era pe reuşită şi costurile, în general, erau mai mari. Acum oricine îşi poate face o firmă de consultanţă şi poate depune proiecte. Eu sper ca, până la sfârşitul acestui an, să începem şi să şi terminăm procesul de acreditare", a declarat, pentru mediafax.ro, Daniel Constantin.
Consultanţă pe milioane de euro de la stat
În declaraţia de interese a lui Dan Voiculescu, depusă la Senat în iulie 2012, figurează un contract între Smart Food Solutions şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în valoare de 21.844.800 de lei (circa cinci milioane de euro), având ca obiect "evaluare-selectare pentru cererile de oferte" – exact domeniul pe care Ministerul Agriculturii vrea să-l controleze.
Contractul a fost încheiat în prima zi în care senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, s-a instalat la conducerea Ministerului Agriculturii, la 23 decembrie 2008.
Firma lui Voiculescu a beneficiat pe această cale şi de acces la fonduri europene. Potrivit declaraţiei de interese a lui Voiculescu, 10.922.400 lei din contractul cu Agenţia de Plăţi în Agricultură proveneau dintr-un fond european, FEADR. Contractul a încetat în 2010.
Avertismentul lui Cioloş
În mai 2011, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, avertiza asupra unei mafii a consultanţilor agricoli, firmele care solicitau finanţare europeană fiind dirijate către unii consultanţi.
"Aflu (…) despre comportamentul unor funcţionari care îi descurajează pe beneficiari să depună proiecte dacă nu lucrează cu anumite firme de consultanţă, despre schimbarea punctajelor de evaluare." La momentul încheierii contractului dintre Smart Food şi APDRP, unul din actualii vicepreşedinţi ai PC, Cătălin Bologa, era consilier antifraudă din cadrul APDRP. Şi preşedintele PC, Daniel Constantin, a fost plasat de partid, pentru o scurtă perioadă a anului 2009, la conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Voiculescu preferă agricultura
Lui Dan Voiculescu îi priesc afacerile cu agricultura. Firma sa, Smart Food Solutions, produce pâine şi este unul din fericiţii beneficiari ai TVA-ului redus pentru acest produs – o altă iniţiativă a lui Daniel Constantin. În plus, "Felix" este arendaş peste terenurile statului. În declaraţia de interese figurează un contract de concesiune, încheiat cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS), pentru 20 de ani, pentru aproape 100 de hectare. În plus, el a arendat, în condiţii extrem de controversate, 2.600 de hectare de la Academia Română. De altfel, Voiculescu a pierdut, în primă instanţă, un proces legat de acest teren, fiind acuzat că nu şi-a plătit arenda.
Comisarul european Dacian Cioloş era îngrijorat că funcţionarii Ministerului Agriculturii favorizau anumite firme de consultanţă
5 milioane de euro este valoarea consultanţei oferite de firma lui Dan Voiculescu între 2008-2010

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: