Evenimentul Zilei > Social > Miza certificatului de handicap: scutirea de taxe a familiei ministrului Muncii
Miza certificatului de handicap: scutirea de taxe a familiei ministrului Muncii

Miza certificatului de handicap: scutirea de taxe a familiei ministrului Muncii

Dreptul de a avea însoţitor plătit din banii statului sau de a benefi cia de contravaloarea a 600 de lei pe lună este doar vârful unei piramide de facilităţi la care au acces doar invalizii care cunosc sistemul.

Scandalul asupra mora lităţii sau imo rali tăţii condiţiilor în care soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a obţinut în 2005 o pensie de handicap gradul I chiar de la instituţia condusă la vremea aceea de soţia sa, deşi avea domiciliul în altă parte, a adus în discuţie, printre altele, şi indemnizaţia la care are dreptul, prin lege, soţul acesteia. "Cei 600 de lei să fie problema?", se întreba, evident retoric, doamna Câmpeanu într-o emisiune TV.
Handicapul grav înmulţeşte drepturile
O simplă citire a legii care conţine drepturile persoanelor cu handicap arată că acestea nu sunt puţine. Astfel, cu cât handicapul este mai grav, cu atât creşte şi multitudinea de avantaje la care ai dreptul, de la cele medicale, la cele fiscale şi de transport. Concret, invalizii de gradul I beneficiază de o indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, de 202 lei, plus un buget personal complementar de 91 de lei (alocat pentru plata taxelor TV, abonament telefonic şi energie electrică). Ei au dreptul de opţiune între indemnizaţie de însoţitor (cei 600 de lei) sau asistent personal plătit de stat.
Cât priveşte transportul, persoanele cu handicap grav au gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun de suprafaţă sau metrou, la fel şi însoţitorii. Pot face 12 călătorii dus-întors gratuite pe an cu transportul pe calea ferată, pe orice tip de tren, la alegere, în limita costului unui bilet de accelerat clasa a II-a. Facilitatea e valabilă şi pentru însoţitori, în prezenţa persoanelor cu handicap.
Drepturile fiscale includ scutirea de impozit pe clădirile şi terenul aflat în proprietate, precum şi de la taxele pentru autoturismele adaptate şi pentru utilizarea drumurilor publice. O altă scutire este cea pentru taxa de eliberare a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţilor economice şi pentru vizarea anuală a acesteia. Un alt drept este acela de a nu plăti taxe vamale şi accize la introducerea în ţară, odată la cinci ani, a unui autoturism, motorete sau motociclete adaptate special pentru folosinţa proprie. Totodată, adulţii cu handicap grav pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, pentru achiziţionarea unui mijloc de transport şi pentru adaptarea locuinţei.
Nu toţi îşi cunosc drepturile
Teoretic, orice invalid de gradul I din această ţară are drepturile enumerate mai sus. Practic însă, puţine persoane de acest fel din România beneficiază de facilităţile prevăzute de lege, fie pentru că nu le cunosc, fie pentru că nu reuşesc în lupta cu sistemul. Străduinţa pentru a obţine o încadrare în gradul I de handicap nu este una uşoară.
"Probabil că statul nu are bani să le dea, aşa că rar se dau încadrări gradul 1 cu însoţitor", explică această situaţie Adrian Mihalcea, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România. El a dat exemplul unei bătrâne hemiplegice care, teoretic, avea dreptul la pensie de invalid de gradul I cu însoţitor. "Femeia căzuse din copac, dar era purtată sistematic pe drumuri la comisiile de revizuire. Până la urmă, au încadrat-o la un grad de handicap inferior pentru că au spus că nu vede bine."
O dată pe an, invalizii cu grupa I au dreptul la bilet de tratament gratuit
"Am avut un caz al unei femei care căzuse din copac, era hemiplegică, dar era purtată sistematic pe drumuri la comisiile de revizuire."
ADRIAN MIHALCEA, preşedinte Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România
Medicamente şi dispozitive medicale gratuite
● Alte drepturi prevăzute de legile în vigoare, poate cele mai importante, sunt cele privind asistenţa medicală. Aceasta include şi medicamentele şi dispozitivele medicale gratuite, cazare gratuită pentru însoţitor în spitale, sanatorii şi staţiuni.
● De asemenea, invalizii au dreptul la un bilet de tratament gratuit în staţiunile balneoclimaterice, o dată pe an.
● La obţinerea unei locuinţe din fondurile primăriilor, persoanele cu dizabilităţi au prioritate. În plus, au dreptul la o cameră de locuit suplimentar faţă de normele uzuale şi la stabilirea chiriei la tariful minim stabilit de lege. De aceste facilităţi beneficiază şi familia pe perioada în care are în grijă adultul cu handicap grav.
● Adulţii cu dizabilităţi mai au dreptul la bilete gratuite de intrare la spectacole, muzee, manifestări sportive, la fel şi însoţitorii lor.
Mariana Câmpeanu, tentată să intre în PSD pentru a-şi păstra postul
Potrivit unor surse din USL, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ar urma să părăsească PNL pentru a intra în PSD. În schimb, Marianei Câmpeanu i s-a promis că va rămâne ministru al Muncii după ruperea USL.
"Va fi decizia ei, cert e că PSD-ul ar vrea asta, le convine să-i dezbine, să mute miza, să ia un ministru relativ iubit de pensionari", a declarat un lider al USL, pentru EVZ. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că a purtat o discuţie cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a vehiculat ipoteza demisiei sale din funcţie, iar el i-a sugerat că ar putea fi o variantă bună. (Andreea Udrea)