Evenimentul Zilei > Social > CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cum fură spitalele asigurările ca să supravieţuiască
CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cum fură spitalele asigurările ca să supravieţuiască

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cum fură spitalele asigurările ca să supravieţuiască

Într-o scrisoare pe care a adresat-o şi secretarului de stat Raed Arafat, un cititor EVZ povesteşte experienţa pe care a avut-o într-un spital de provincie, unde i-a cumpărat mamei medicamente din banii lui. Un control făcut de Direcţia Antifraudă din CNAS scoate la iveală nereguli "fără număr" în spitalele publice.

Foile de observaţie sunt făcute superficial, nu sunt consemnate date minime ale pacienţilor, bolnavii sunt puşi să îşi cumpere medicamente, unele servicii sunt decontate de două ori pentru acelaşi pacient. Sunt doar câteva dintre neregulile pe care un control făcut în zece spitale din ţară, de noua Direcţie de Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Săntătate, le-a depistat.
Opt din zece spitale controlate (Spitalul Judeţean Constanţa, Bacău, Craiova, Târgu Mureş, Ploieşti, Vâlcea, Sibiu, Institutul Oncologic Bucureşti) au fost sancţionate cu reţinerea a 1% din valoarea de contract, respectiv 1.500.000 de lei. Un cititor EVZ confirmă, într-o scrisoare pe care a trimis-o şi la Ministerul Sănătaţii (MS), practicile ilegale. Scrisoarea a fost trimisă către Raed Arafat, când acesta încă era secretar de stat în MS, însă la ea nu s-a primit niciun răspuns.
Practici neortodoxe în Spitalul Judeţean Galaţi
"Rândurile de mai jos reprezintă al doilea e-mail, trimis de mine domnului secretar de stat Raed Arafat. Vi-l pun la dispoziţie în speranţa că situaţia descrisă ar putea genera o dezbatere publică pe această temă.
Stimate domnule Arafat. Pe data de 10 ianuarie , vă sesizam , printr-un e-mail, o situaţie neplăcută, trăită de mine şi familia mea într-unul dintre spitalele ţării, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi.
Mama mea fusese la acea dată (la insistenţa mea), internată cu diagnostic AVC (accident vascular cerebral), nefiind în stare să mai comunice. A doua zi, în jurul orei 17.00, în încercarea firească de a-mi ajuta mama, întreb asistenta de serviciu dacă dumneaei sau d-na doctor ştiu vreun medicament eficace, ce s-ar putea găsi, şi pe care l-aş putea procura eventual din altă parte (ţară), în cazul în care acesta nu se găseşte în România.
Medicamentul prescris se găsea la farmaciile de lângă spital
Binevoitoare, nu înainte de a mă asigura că este "confidenţial", dumneaei se uită pe fişa de tratament a mamei, spunîndumi numele medicamentului, care (stupoare!), deşi prescris de d-na doctor, spitalul nu-l avea…Dar că se găseşte la toate cele şapte farmacii, de peste drum, farmacii dispuse pe o rază de mai puţin de 50 m !…Iar dacă mă grăbesc şi procur fiola, i-o poate administra mamei în aceaşi seară, dacă nu, când fac rost! Bineînţeles că am "făcut rost" de toate cele 10 fiole de Cerebrolysin necesare, bucu rând u-mă totodată şi de starea de sănătate, din ce în ce mai bună a mamei.
Şi totuşi nu pot încheia acest e-mail, fără a (vă) pune câteva întrebari esenţiale:
– Dacă n-aş fi întrebat asistenta, ce s-ar fi întâmplat cu tratamentul pe care pacienta ar fi trebuit să-l urmeze? Ar fi fost doar fictiv, pe fişa de tratament?
Taxă de 50 de lei pe zi pentru însoţitori
– Celorlalţi pacienţi, care n-au posibilitatea de a se informa din diferite motive, le-ar fi fost administrat?
Pacienţii care îşi permit să plătească spitalului, o taxă de 50 lei pe zi, pentru a beneficia de rezerve cu unul sau două paturi, primesc şi tratamentul prescris, sau tot din buzunarele proprii îl suportă? Pentru aceşti pacienţi are spitalul medicamente? Deci reţineţi: rezerve puse la dispoziţia pacienţilor, contra cost, într-un spital de stat!
– Poate prescrie un medic un tratament pe care spitalul nu-l poate suporta?
– Are cunoştinţă acest medic de faptul că acel(e) medicament(e) nu există în depozitul spitalului, făcîndu-se prin acest fapt vinovat, cu bună ştiinţă, prin a le prescrie totuşi pe fişa de tratament? Se pot astfel sustrage acele medicamente din depozitul spitalului, figurînd că ar fi fost administrate, odată trecute pe fişă?
– Are cunoştinţă bolnavul sau familia acestuia, de faptul că acel medicament nu i-a fost administrat?
Cum se explică faptul că "din întâmplare", toate farmaciile parazit de la poarta spitalului, au tot ceea ce ar trebui să se găsească în interiorul acestuia, pentru acei pacienţi care o viaţă au plătit asigurări sociale, asigurări pe care statul le impune, fără a-şi achita însă, seviciile promise?
Există cumva o filieră ascunsă oamenilor de rând, o filieră de redistribuire a acestor medicamente, o filieră între spital şi farmacii? În felul acesta, pe înţelesul tuturor, situaţia, după părerea mea, este următoarea: pe fişa pacientului este trecut în mod oficial un medicament care nu este administrat. Pacientul îl cumpără de la farmaciile parazit de vis-à-vis! Este în interesul propriei sănătăţi. Dacă totuşi spitalul are acest medicament, el figurând pe fişă, ca şi administrat, dar cumpărat de pacient, poate fi sustras şi folosit în scopuri "personale"…
Întâmplarea face să ştiu exact că aceste medicamente se găsesc pe piaţa neagră, probabil sustrase de prin astfel de spitale, prin astfel de metode.
În ceea ce mă priveşte, am cumpărat o parte din aceste fiole, de la una din farmaciile parazit, iar cealaltă parte, prin tragicul situaţiei, având-o în casă, rămasă familiei noastre în urma decesului tatălui în urmă cu nouă luni. Cu alte cuvinte, un singur pacient a făcut o economie acestui spital, în valoare de 248,9 Lei.
Sunt foarte multe de făcut, în toate domeniile. Dar de undeva trebuie să se înceapă, cineva trebuie să vrea! Numai indiferenţa, resemnarea şi laşitatea noastră le dă lor impresia că sunt puternici!
Aurel Stoica
Managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi, Mihaela Debita, nu a dorit să comenteze acuzaţiile aduse. Ea ne-a invitat să scriem pe adresa de e-mail a spitalului şi s-a limitat să declare în grabă: "Este treaba lui că a preferat să cumpere medicamentele. Am treabă acum, intru în videoconferinţă cu ministrul Sănătăţii".
Computerul prinde medicii care fraudează
Informatizarea sistemului de Sănătate a permis depistarea unor nereguli de către inspectorii Antifraudă ai CNAS, care până acum erau greu de identificat.
"În urma verificării respectării concordanţei între criteriile de internare, raportate în programul informatic SIUI şi cazurile prezentate în Unitatea de Primiri Urgenţă (UPU) din spitale verificate, s-a constatat existenţa unor foi de observaţie întocmite cu criteriul de internare «urgenţă medicală», pentru pacienţii care nu figurează consultaţi în UPU. Erau probabil cazuri în care pacienţii au mers direct la medici", a explicat ieri preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.
El a afirmat că a dispus recuperarea sumelor reprezentând contravaloarea foilor de observaţie întocmite cu criteriul de internare "urgenţă medicală", pentru pacienţi care nu figurează consultaţi în UPU. Pentru ca pacienţii să beneficieze de tratamente, şeful CNAS spune că din luna aprilie un procent din bugetul spitalelor publice va fi cheltuit obligatoriu pentru medicamente şi materiale sanitare.
Sesizaţi "MEDICUL DE GARDĂ"!
Dacă doriţi să ne semnalaţi situaţii ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteţi face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti – pentru "Medicul de Gardă".
CITIȚI ȘI:

  • CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ". Război deschis între medici, pensionari şi Casa de Asigurări
  • CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Bolnavii de HIV, uciși cu zile de birocrați
  • CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ". Reţeta electronică a pus capăt afacerilor penale cu medicamente. Cum sunt „prinși” doctorii care vor să trișeze
  • CAMPANIA "MEDICUL DE GARDĂ". MEDICAMENTELE FALSIFICATE invadează piața românească. Riscurile sunt enorme
  • "MEDICUL DE GARDĂ". ȘPAGA LA CEZARIANĂ va fi oficializată. Doctorul care „desființează” nașterea naturală și SPULBERĂ MITURILE despre cezariană