Noi vrem să împuşcăm zimbrii. Europenii ne trimit să-i creştem pe ai lor!

Noi vrem să împuşcăm zimbrii. Europenii ne trimit să-i creştem pe ai lor!

În timp ce rezervaţia de la Bucşani ar putea fi inclusă într-un fond de vânătoare, zimbrii aduşi din mai multe ţări europene vor popula o zonă din Munţii Ţarcu.

Zimbrii din mai multe ţări europene vor fi aduşi în Banat, animalele urmând să repopuleze o zonă vastă din judeţul Caraş-Severin, în Munţii Ţarcu. Noilor exemplare, Bison bonasus, li se amenajează în această perioadă un habitat special, întins pe mai bine de 150 de hectare. Nu este vorba de o rezervaţie, cum e cea de la Haţeg, Hunedoara, ci de o zonă în care aceştia să se adapteze la mediu şi să trăiască precum animalele sălbatice. CITIȚI ȘI:

  • După modelul Balc. Vor să ne împuşte zimbrii direct în rezervaţii!

Repopularea Caraşului cu zimbri, specie care a dispărut de aici de sute de ani, este un proiect World Wide Fund for Nature – România. Animalele vor ajunge în luna mai pe teritoriul administrativ al comunei Armeniş, în apropierea Sitului Natura 2000 - Munţii Ţarcu, pe valea râului Alb. Vor avea la dispoziţie un perimetru întins pe 155 de hectare, 75 de hectare puse la dispoziţie de Primăria comunei Armeniş, din păşunea comunală, iar alte 80 de hectare de pădure fiind alocate de Direcţia Silvică, prin Ocolul Silvic Teregova. Pentru a se simţi "ca acasă", zimbrii au nevoie de păşune şi pădure deopotrivă. Pământ redat sălbăticiei Reintroducerea zimbrilor în zona Ţarcu reprezintă doar o parte din planul de protejare a sălbăticiei din zonă, una dintre cele mai bogate din Europa. "Eliberarea zimbrilor în spaţiile special amenajate face parte din programul Rewilding Europe – o iniţiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature şi Conservation Capital. Programul îşi propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur şi simplu nefolosit în prezent, să fie redat faunei sălbatice", a explicat Adrian Hăgătiş, manager de proiect, WWF-România. Dintre cele cinci zone model alese în Europa, două - Delta Dunării şi Carpaţii Meridionali - se află pe teritoriul României. WWF – România urmăreşte diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în ţara nostră, prin facilitarea unor schimburi de exemplare între rezervaţiile din ţară şi cele din restul Europei, pentru evitarea cosangvinizării şi alterării speciei. În prezent, în România mai există încă trei rezervaţii: Neagra - Bucşani, Haţeg şi Vânători Neamţ. Prima ar putea fi inclusă într-un fond de vânătoare pentru că ar exista un număr prea mare de exemplare, raportat la suprafaţa ţarcului. Aici, pe 162 de hectare, trăiesc 50 de exemplare. Povestea zimbrilor de la Bucşani a fost prezentată pe larg de "Evenimentul zilei".

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre