În primul an în care în România a fost declarat, de două ori, Cod Roşu, şefii unor judeţe, dar şi primari ai oraşelor lovite de viscol fie erau plecaţi să se relaxeze în staţiuni de lux, fie s-au făcut de râs, spre disperarea miilor de oameni rămaşi între nămeţi.
BRĂILA. Baronul de la CJ a coordonat din străinătate
În Brăila, judeţ în care au fost izolate de zăpadă 53 de sate, prefectul Gheorghi Obreja a rămas înzăpezit, timp de două zile. Subprefectul, Ionuţ Grosu, în loc să trimită utilajele spre cei peste 6.000 de oameni care aşteptau ajutor, încerca să îşi deszăpezească şeful. Ieri, Obreja şi-a dat demisia, iar oficialii guvernamentali au anunţat şi demiterea subprefectului.
În schimb, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gheorghe Bunea Stancu nu a păţit nimic, deşi a petrecut Codul Roşu în Austria, la schi. Ieri, el a dat un comunicat în care spunea:" Dragi cetăţeni, am aflat cu destulă stupoare că pe unii îi freacă grija unde sunt eu". Cu tupeu, baronul PSD le-a spus jurnaliştilor brăileni că "se ascunde într-o pivniţă" şi că "lucrurile sunt sub control". A apărut la sediul CJ când la faţa locului a venit ministrul Apărării, Mircea Duşa. Când o jurnalistă de la B1TV l-a întrebat dacă îşi dă demisia, el areplicat:"Îi dau două picioare în gură".
CONSTANŢA. Primarul Radu Mazăre schia în Austria
În lipsa baronului Nicuşor Constantinescu, plecat în America, la tratament, adjunctul său de la conducerea CJ, Cristian Darie, s-a plimbat cu elicopterul. Pe motiv că inspectează situaţia drumurilor, el a făcut un videoclip de prezentare a realizărilor judeţului. În schimb, sute de oameni au rămas blocaţi pe drumul dintre Tulcea şi Constanta. Alţi zeci au înnoptat între nameţi o zi şi o noapte deoarece utilajele de deszăpezire şi camioanele Armateiau rămas înţepenite în troiene. Un utilaj care a preluat oamenii dintr-un autobuz înzăpezit s-a plimbat circa patru ore prin câmp pentru că nu li se comunica locul de destinaţie. Prefectul Eugen Bola şi-a prezentat demisia. Însă primarul de Constanţa, Radu Mazăre, s-a relaxat la schi, în Austria, alături de Nicu Gheară.
DOLJ. S-a declarat Cod Portocaliu de caniculă
În timp ce locuitorii judeţului Dolj se pregăteau, ieri, de un nou val de ninsori şi viscol, la Comandamentul de Iarnă s-a anunţat cod portocaliu de caniculă. Directorul Institutului Meteo din Craiova le-a adus şefilor de instituţii implicate în acţiunea de intervenţii de urgenţă mape ce prezentau starea vremii din iulie 2013.

Transport gratuit, staţii închise
Primarul din Galaţi şi-a dat cu stângul în dreptul. Marius Stan a acordat transport gratuit, dar nu a deszăpezit staţiile şi liniile de tramvai, aşa că gălăţenii au rămas cu gratuitea nefolosită.
GALAŢI
Deşi judeţul nu a fost în aria Codului Roşu, 33 de localităţi au fost izolate şi 23 de drumuri judeţene au fost închise. Şeful comandamnetului a fost prefectul Dorin Otrocol. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ, nu şi-a făcut apariţia.
BUZĂU
Gabriel Baltă a fost primul prefect care a rămas şomer după ce nu a ştiut câte localităţi sunt blocate de omăt. După viscolul de miercuri, 4 drumuri naţionale şi 20 judeţene au fost închise, iar 89 de localităţi au fost izolate. Sume cheltuite pentru Codul Roşu: 7,7 milioane de lei.
CĂLĂRAŞI
Lehliu Gară, comuna prin care trec drumurile naţionale şi autostrada spre Constanţa, a fost blocată miercuri şi joi. Autoturismele cu tot cu şoferii au fost practic îngropate de zăpadă viscolită. După viscolul de la mijlocul săptămânii, toate drumurile judeţene şi naţionale au fost blocate. Prefectul George Iacob a scăpat doar cu o muştruluială din partea vicepremirului Dragnea.
DRUMURI NAŢIONALE
Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte, cel care are în subordonare autostrăzile şi drumurile naţionale a devenit blogger în ultima săptămână, în rest, lipsind de la comandamentele de iarnă. În plus, s-a lăudat pe Facebook că a adunat 2,26 milioane de tone de zăpadă, rezultând un strat de 35 de cm, strat mai mare decât ninsoarea raportată de meteorologi (20 cm), aşa cum a demonstrat jurnalistul Moise Guran.

Te-ar putea interesa și: