Trimiterea în judecată a afaceristului George Navon (60 de ani), acuzat de trafic de influenţă, dezvăluie care sunt comisionele pe care "băieţii deştepţi" din primării le primesc din contractele de reabilitare termică a blocurilor. Navon, fost sindicalist din Portul Constanţa şi fost politician, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că a pretins de la administratorul unei firme suma de 210.000 de euro, din care 200.000 de euro cu titlu de consultanţă de afaceri şi 10.000 de euro cu titlu de "taxă de încredere". Banii, avans dintr-un contract public, erau pentru el şi pentru reprezentanţi ai Primăriei Sectorului 3 Bucureşti, potrivit stenogramelor din dosarul DNA.
Unul dintre afaceriştii care s-au înscris la licitaţiile pentru anveloparea blocurilor, Florin Ciprian Sârbu, a povestit cum au decurs discuţiile cu Navon şi cum s-a cerut avansul de 20.000 de euro.
"Totul va fi roz"
"La întâlnire mi-a povestit despre o parte din relaţiile lui, despre posibilităţile de afaceri sprijinite de el şi despre cât de roz va fi viitorul nostru împreună," a povestit acesta la DNA. "Navon George, cu care mă întâlnisem la el la birou, mi-a declarat că urma să-mi obţină un «pachet de 40 de blocuri», cu condiţia ca eu să-i dau 20.000 de euro, care i-au fost ceruţi lui, cu titlu de «şpagă». Aceşti 20.000 de euro urmau să fie daţi de el «mai departe», la funcţionari cu putere de decizie din Primăria Sectorului 3 Bucureşti", a declarat Sârbu.
Cu sponsorii USL
Pentru a le arăta despre ce relaţii este vorba, Navon s-a dus împreună cu un partener de afaceri al lui Sârbu, la o întâlnire a USL la RIN Grand Hotel, întâlnire "cu porţile închise a celor mari din PSD şi a sponsorilor lor". În ianuarie 2013, Navon spunea care este planul anual. "Haide, lasă, că avem bani acuma… mergem pe centru cu lucrări de reabilitare de 20 de milioane, cu avans cu tot. O iei tu… Acuma şi cu blocurile şi cu tot… Vezi că mai intră şcolile, grădiniţele de reparat. Tu o să te ocupi de ele", explica acesta. Navon se lăuda că are acces la încredinţarea unor contracte bănoase: "Am acuma ecluza de la Agigea…260 de milioane de euro. Am… transfrontalier, de făcut … de vreo 60 de milioane de euro. Am aici, la Bucureşti… Glina, staţie de epurare şi asta…apă, de vreo 160, aproape 200 de milioane de euro!".
Pensionarul care dădea consultanţă în afaceri
George Navon – fără antecedente penale, necăsătorit, pensionar – este director la SC Stragiform Consulting SRL. Firma are ca obiect de activitate consultanţă pentru afaceri.

Unul dintre denunţători a declarat la DNA despre şpăgile pe care le cerea acesta, pentru atribuirea de contracte publice. "Navon George avea un algoritm variabil de stabilire a banilor care urmau să se întoarcă în firma sa şi pe care el i-ar fi redistribuit, inclusiv celor despre care spunea că-i «asigură lucrările ». Aceste sume de bani erau de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, după un calcul făcut pe loc", a declarat denunţătorul la DNA.
Despre taxa de încredere cerută de acesta, denunţătorul explica modul în care se ajungea pe lista scurtă pentru un contract. "Navon a menţionat că sunt circa nouă firme care aşteaptă pe o listă de 10 locuri, să preia lucrarea, şi că a mai rămas un singur loc pe «lista eligibilă»", a mai spus denunţătorul.
FACEM UN PACHET DE BLOCURI
George Navon se lăuda în discuţii cu mai mulţi politicieni de top din USL dar, potrivit interceptărilor, legătura sa directă era o secretară şi un consilier din Primăria Sectorului 3. Discuţia este din ianuarie 2013.
Florin Sârbu: Bine. Aveam altă firmă. Da’ ce facem cu un pachet de blocuri, pentru ce am discutat noi ?
George Navon: Acuma, diseară, sunt la cinci … eu, la ora cinci… Sârbu: Ţi-am zis, oamenii sunt pregătiţi…
Navon: Da.
Sârbu: Dăm şi ăia douăzeci de mii care… ştii că am discutat…
Navon: Da. Eu la ora cinci mă întâlnesc cu Tudorache, viceprimarul de la "trei".
Sârbu: Da.
Navon: Are treizeci şi ceva de blocuri care vrea să mi le dea mie. Şi mă duc la ora…ă… cinci la clubul lor, la clubul liberalilor. Mă întâlnesc cu el. Azi la cinci, cinci jumate, şase… am toată… ă…toată problema o am în… braţe.
Sârbu: Ştiţi că noi discutasem atuncea de pachetul ăla, treizeci câte sunt… îi punem… deci…
Navon: Da. Da’ n-are… Auzi? Hai să-ţi spun eu ţie o treabă.
Sârbu: Nu mai stăm. Că şi Mladin vrea să intre în forţă.
Navon: Eu…eu te-am chemat pentru alea trei – patru blocuri …ţi-am spus.