Oraşul Soci s-a transformat, începând de ieri, într-o veritabilă fortăreaţă, odată cu intrarea în vigoare a unor măsuri de securitate excepţionale. Cu doar o lună înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă găzduite de oraşul de la malul Mării Negre, autorităţile ruse vor să se asigure că nimic nu va perturba cel mai important eveniment organizat în Rusia post-sovietică.
Rachete şi sateliţi
Începând de ieri, accesul în oraş se face prin filtre de securitate iar şoferii din exterior pot pătrunde în zona securizată doar cu permise speciale. De asemenea, numărul poliţiştilor a fost suplimentat, circa 37.000 de agenţi urmând să vegheze la securitatea Olimpiadei de Iarnă care se va desfăşura între 7 şi 23 februarie. Dispozitivul de securitate va fi menţinut însă până pe 23 martie, la o săptămână după încheierea Jocurilor Paralimpice.
Măsurile de securitate, controlate de serviciul federal de securitate (FSB), sunt mult mai severe decât cele din timpul Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing, din 2008. Începând de ieri, toate unităţile însărcinate cu securitatea participanţilor şi a invitaţilor la Jocurile Olimpice vor fi pregătite să intervină în orice moment, a subliniat ministrul rus pentru situaţii de urgenţă, Vladimir Puchkov. Supravegherea se va efectua prin satelit, a adăugat el, subliniind că toate problemele de securitate ale Jocurilor Olimpice vor fi soluţionate de acum încolo "la cel mai înalt nivel". Navigaţia pe Marea Neagră va fi, de asemenea, limitată, în timp ce în apropiere de Soci vor fi instalate baterii de rachete sol-aer Pantsir-S, de ultimă generaţie.
Cu ochii şi urechile pe islamiştii din Caucaz
Rusia va mai supraveghea comunicaţiile de orice natură graţie unui sistem care permite FSB să aibă acces la toate convorbirile telefonice şi pe Internet, a cărui existenţă a fost dezvăluită la sfârşitul lui 2013 de doi jurnalişti ruşi. La rândul lor, SUA s-au declarat pregătite să ajute Rusia la asigurarea securităţii dacă va fi formulată "o cerere" în acest sens, i-a declarat săptămâna trecută secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, omologului său rus, Serghei Şoigu.
Măsurile de securitate fără precedent vin în contextul amplificării riscului de atentate teroriste în sud-vestul Rusiei. Liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, avertiza încă din vara trecută că militanţii islamişti vor folosi orice mijloace pentru a perturba buna desfăşurare a Olimpiadei. Astfel, pe 29 şi 30 decembrie, două atentate sinucigaşe au făcut 34 de victime în oraşul Volgograd. În octombrie, în acelaşi oraş, şase oameni au murit într-un alt atac.