100 de ani de cercetasi

100 de ani de cercetasi

Reteta educativa britanica pentru tineret a prins radacini in toata lumea.

Peste 28 de milioane de cercetasi din intreaga lume au sarbatorit, ieri, 100 de ani de la infiintarea miscarii din care fac parte. Mandri de organizatia lor, cercetasii si-au reinnoit cu aceasta ocazie juramintele, iar in apropiere de Londra, aproape 40.000 de membri ai organizatiei s-au reunit pentru a marca evenimentul, releva AFP.

Miscarea cercetasilor a fost infiintata de Robert Baden-Powell, un general britanic care isi dorea ca prin jocuri sa educe tinerii in spiritul pacii. De la initialele numelui sau  (BP) a pornit si mottoul acestora - „Be Prepared!” (Fii Pregatit!). Toate actiunile la care au participat membrii acestei organizatii de-a lungul timpului au avut drept scop slefuirea lor fizica, spirituala si mentala, astfel incat acestia sa ajunga sa aiba un rol constructiv in societate.

Ritual repetat dupa un secol Povestea miscarii incepe la 1 august 1907, la ora 8.00 dimineata, pe insula Brownsea din sudul Angliei. Atunci, Baden-Powell a suflat in corn pentru a da desteptarea primei tabere de cercetasi, la care luau parte in jur de 20 de tineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

In acelasi loc, la aceeasi ora, dar o suta de ani mai tarziu, reprezentanti ai cercetasilor din 155 de tari si-au reinnoit promisiunea de a cladi o societate mai toleranta, in care sa domneasca pacea si respectul pentru mediul inconjurator.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Cercetasilor, in 100 de ani, peste 500 de milioane de persoane au depus juramantul de intrare in aceasta miscare. Desi acesta variaza de la o filiala la alta, principiile care au stat la baza infiintarii acestei miscari au ramas neschimbate.

Cercetasii au uniforme si insigne speciale, iar sub umbrela aceleiasi miscari se gasesc, in fapt, doua sectiuni: cea a baietilor si cea a fetelor. Printre cercetasii deveniti celebri se numara fostul premier britanic Tony Blair, fostul presedinte francez Jacques Chirac, presedintele american George W. Bush, fotbalistul David Beckham, interpretul si compozitorul Paul McCartney, regizorul Steven Spielberg si regele Suediei, Carl XVI Gustaf.

ROMANIA

Rasaritul cercetasiei la Sulina si Brasov

Centenarul cercetasiei mondiale a fost sarbatorit ieri si in Romania, la Sulina si la Brasov. Peste 100 de cercetasi din tara, dar si cativa din Franta si Germania au organizat jocuri de cunoastere si activitati in aer liber.

Organizatorii celor doua evenimente din tara, membri ai Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei (ONCR), se plang de faptul ca n-au gasit suport financiar pentru a da evenimentului importanta cuvenita, prin sarbatorirea lui la Bucuresti.

ONCR a adunat primii membri in 1913, atunci sub numele de Asociatia Nationala a Cercetasilor. Primii cercetasi au sprijinit armata in timpul Primului Razboi Mondial, ingrijind bolnavi sau slujind drept calauze, curieri ori telegrafisti.

Printre marii romani care au fost cercetasi in adolescenta se numara Mircea Eliade, George Calinescu, Grigore Antipa, Tudor Arghezi, Mina si Nicolae Minovici sau Ion Ratiu.