10 reguli de respectat pentru masa de Paști ca să nu ajungi la camera de gardă
- Dana Lascu
- 7 aprilie 2018, 20:07
Medicii spun că, cu puțină voință, putem să savurăm bucatele tradiționale de pe masa de Paști în așa fel încât să nu ajungem la camera de gardă. Tot ce trebuie să facem e să respectăm câteva reguli. Iată care sunt acestea:
1. Moderația trebuie să fie cheia alimentației de Paști, arată Conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență. Aceasta este prima din cele 10 regui esențiale enunțate de medic.
2. De Paști, nu daţi startul la supraalimentare chiar de la 12 noaptea, imediat dupa slujbă.
3. Asteptaţi până dimineaţă sau chiar mai bine până la orele prânzului.
4. Introduceți treptat diverse alimente.
5. Nu toate deodatată! De Paști puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
6. Prudență sporită dacă ați ținut post. Reluați alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
7. Un singur aliment „concentrat” la fiecare masă! Friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat.
8. Nu sunt recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
9. Faceți pauze de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice.
10. Atenție la consumul de alcool! Indiferent de starea dumneavoastră de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
Conf.univ. dr. Tudor Ciuhodaru spune că există și precauții speciale:
1. Respectați cu strictețe regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc) dacă suferiți de afecțiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace.
2. Nu întrerupeţi medicaţia acută sau cronică doar pentru a manca sau bea în exces.
3. Nu temporizați consultul medical dacă apariţia simptome digestive precum greaţă, vărsături, dureri absominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace precum dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij.
4. Și nu în ultimul rând: atenție la excesul caloric. Va creea suficiente probleme tuturor doamnelor și domnișoarelor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să ţineţi cură de slăbire mai târziu.