10 măsuri care vă vor schimba viața în această vară

10 măsuri care vă vor schimba viața în această vară

Angajații cu cele mai mici salarii din economie primesc în plus 50 de lei, de astăzi, dar o parte din acești bani se vor îndrepta spre plata utilităților, care se scumpesc tot de la 1 iulie.

O ședință de guvern scurtă, dar productivă.11 ordonanțe de urgență și o hotărâre au adoptat miniștrii, ieri dimineață. Salariul minim va crește începând cu 1 iulie. De asemenea, peste o lună, așadar din august, se majorează cu 12% și veniturile personalului nedidactic, iar, în funcție de buget, ar putea crește și salariile angajaților din administrația publică locală. Începând de astăzi devin însă mai mari și amenzile de circulație, și se scumpesc gazele.

1. Salariul minim devine 1.050 de lei - Salariul minim brut crește, începând de la 1 iulie, de la 975 de lei, la 1.050 de lei. Astfel, cei retribuiți cu venitul minim pe economie vor încasa circa 775 de lei în mână, adică cu 50 de lei în plus față de cât încasau până acum. „1.388.000 de salariaţi vor beneficia de creşterea salariului minim pe economie la 1.050 de lei. Dintre aceștia, 488.000 sunt bugetari şi 900.000 sunt din mediul concurenţial”, a afirmat, ieri, Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. Salarii mai mari pentru personalul nedidactic - Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat marţi că, începând cu 1 august, salariile personalului nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar vor fi majorate cu 12%. În sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar exista circa 60.000 de astfel de persoane, care ocupă funcţii precum îngrijitor, administrator, contabil, bucătar, spălătoreasă, lenjereasă, muncitor calificat, fochist sau paznic de noapte. Actul prevede şi majorarea cu 12% a cuantumului, sporurilor şi indemnizaţiilor. De asemenea, a anunțat ieri Rovana Plumb, dacă bugetul permite, și salariile personalului din administrația publică ar putea fi majorate cu 12%.

3. Ajutoare sociale. 300 de mii de familii nu se mai încadrau, în urma dublării alocațiilor pentru copii, pentru primirea ajutoarelor sociale. Ele vor primi însă, în continuare, venitul minim garantat. „Am reglementat modul de primire a alocațiilor sociale - respectiv venitul minim garantat și alocația de sprijin a familiei, astfel încât aceasta să rămână în cuantum egal ca și până acum fără să fie afectată de dublarea alocațiilor pentru copii”, a precizat Rovana Plumb. Potrivit noilor reglementări, venitul net lunar în funcţie de care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul social va fi stabilit având în vedere un cuantum al alocaţiei de stat pentru copiii în vârstă de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de peste 3 ani.

4. Norme de hrană - Valorile normelor de hrană şi de echipament cuvenite personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi actualizate de la 1 iulie cu rata inflației. În prezent, valorile financiare ale normelor de hrană şi de echipament sunt menţinute la nivelul celor din luna iunie 2010.

5. Venituri mai mari pentru zilieri - Salariul minim, ce se majorează de astăzi, corespunde unei norme complete de muncă de 170 de ore, ceea ce înseamă că venitul brut pe oră al acestor angajați va fi de 6,2 lei. Potrivit legislației în vigoare, venitul pe oră al unui zilier se stabilește prin negociere directă între prestator și cel pentru care prestează munca. Cu toate acestea, cel care contractează un zilier trebuie să îi asigure un venit cel puțin egal cu acela al unui angajat cu salariul minim, așadar 6,2 lei. Așadar, și pentru zilieri, de la 1 iulie crește venitul minim pe oră de la 5,7 lei, brut, la 6,2 lei.

Cheltuieli mai mari pentru stat și angajatori

Potrivit calculului EVZ, din creșterea salariului minim brut cu 75 de lei costurile statului cu cei 488.000 de angajați care au acest nivel de venit se majorează cu 36 de milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă aproape 432 de milioane de lei, anual.

FOTO: Pentru o creștere a salariului minim cu 75 de lei, angajatorul va da în plus 21 de lei la stat, lunar FOTO: LIBERTATEA

Costurile pentru anul în curs vor fi de circa 216 de milioane de lei, deoarece măsura se va aplica de la data de 1 iulie.

În schimb, aceste costuri suplimentare vor putea fi recuperate, parțial, de la angajatorii din mediul privat. Astfel, în contul celor circa un milion de salariați angajați în mediul privat cu salariul minim, statul va primi bani în plus. Aceștia provin din majorarea de CAS și impozite pe venit, achitate pentru un salariu ce crește cu 75 de lei.

CAS și impozite mai mari pentru cei cu salariul minim

Concret, pentru cei un milion de angajați, mediul privat va achita lunar statului contribuții și impozite în valoare totală de circa 21 de milioane de lei, deci, în total, în a doua jumătate a anului, 126 de milioane de lei. Prin urmare, efortul bugetar pe care statul va trebui să îl facă pentru a doua jumătate a anului, ținând cont de banii pe care îi primește în plus de la mediul privat, va fi de 90 de milioane de lei.

Totodată, majorarea cu 12% a salariului personalului nedidactic, așadar pentru aproximativ 60.000 de angajați, va prespune un efort bugetar destul de consistent.

Noi locuri de muncă

6. Circa 70 de posturi de procurori și judecători - Numărul de posturi din sistemul judiciar a fost suplimentat, pentru eficientizarea activității în acest domeniu. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a anunțat că hotărârea adoptată de Executiv vizează, în special, suplimentarea posturilor de grefieri întrucât lipsa acestora face ca redactarea unei hotărâri judecătorești să fie mult întârziată. „Hotărârea de guvern modifică schemele de personal ale mai multor instituții, suplimentând numărul de posturi cu 272 pentru, practic, toate instituțiile din sistemul judiciar: 70 de posturi de judecători și de procurori și 200 - personal de sprijin: grefieri, informaticieni și alte categorii de persoane”, a spus Cazanciuc.

7. Gărzi forestiere - O altă OUG adoptată, ieri, de Guvern prevede înființarea Gărzilor Forestiere, prin preluarea actualelor comisariate de regim silvic și vânătoare. Numărul de ingineri silvici aferenți acum, care controlează efectiv ce se taie legal sau ilegal, este de 399. Prin Ordonanță, numărul acestora s-a mărit la 545. Nivelul de salarizare va fi cel din ANAF.

Zi de scumpire a gazelor și de creștere a amenzilor

De astăzi, cresc amenzile, ca urmare a majorării salariului minim, și se scumpesc gazele pentru populație. Și, tot de la 1 iulie ar putea intra în vigoare noi reglementări în domeniul concurenței.

8. Amenzi mai mari – Orice creștere a salariului minim presupune și o majorare a amenzilor, în condițiile în care un punct de amendă reprezintă echivalentul a 10% din salariul minim, așadar 105 lei. Astfel, cine depășește cu 40 de km/h viteza maximă permisă va primi 6 puncte de amendă, deci o penalizare de circa 630 de lei. Nerespectarea regulilor privind schimbarea benzii de circulație se penalizează cu 3 puncte de amendă, deci 315 de lei, iar circulația pe un sector de drum interzis, ca și folosirea telefonului mobil la volan, cu 2 puncte, așadar 210 lei.

9. Gaze mai scumpe - De la 1 iulie, românii vor plăti o factură la gaze cu circa 8% mai mare. La începutul acestei veri, Guvernul și Comisia Europeană au stabilit un nou calendar de liberalizare a preţurilor, care prevede o singură creştere anuală de preţuri la gazele din producţia internă. De la 1 iulie, preţul gazelor interne creşte de la 53 de lei/MWh, la 60 de lei/MWh. De regulă, la un apartament de 100 de metri pătrați, o factură la gaze poate ajunge și la 500 de lei pe lună. O creștere de 9% în primul an poate însemna un plus de 45 de lei. Izolat, unele primării din țară au anunțat și creșterea prețurilor la serviciile de apă-canal.

10. Noi reglementări la Legea Concurenței - Pentru a stimula companiile să recunoască săvârșirea unei fapte anti con cu rențiale anterior finalizării inves tiga ției, s-a introdus în Legea Concu renței, procedura tran zac ționării. Mecanismul procedurii tranzacționării constă în recunoașterea faptei anticoncurențiale pe parcursul investigației. În urma noilor modificări, compania care îşi recunoaşte vina pe parcursul investigaţiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsă între 10% şi 30% din valoarea iniţială a acesteia. Prevederea ar putea intra în vigoare chiar astăzi.

Arestul preventiv, reglementat

O altă decizie luată ieri de Guvern, care nu a vizat însă majorări de salarii sau de posturi în administrația publică, vizează măsura arestului preventiv. Astfel, potrivit deciziilor de ieri, măsura arestului la domiciliu în timpul urmăririi penale poate fi luată pentru cel mult 30 de zile şi prelungită tot cu cel mult 30 de zile, dar durata maximă a măsurii nu poate depăşi 180 de zile.

Arestul preventiv poate fi luat pentru cel mult 180 de zile

În faza de judecată arestul la domiciliu se dispune pe câte 30 zile, dar nu depăşeşte 5 ani în total. Prin Ordonanţa de Urgenţă au fost modificate prevederile referitoare la durata arestului la domiciliu incluse în Codul de Procedură penală. Legislaţia a fost pusă astfel în acord cu decizia Curţii Constituţionale din 7 mai, referitoare la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 222, privind durata arestului la domiciliu, din Codul de Procedură penală.