1.000 de soldați americani vor ajunge în România. Unde vor fi cantonați și ce echipamente aduc trupele din SUA

1.000 de soldați americani vor ajunge în România. Unde vor fi cantonați și ce echipamente aduc trupele din SUA sursa: arhivă EVZ

În zilele următoare, 1.000 de soldați din SUA vor ajunge în România, în condițiile în care situația politică dintre Ucraina și Rusia este din ce în ce mai tensionată.

1.000 de militari vor ajunge în România, după ce Pentagonul a confirmat oficial decizia luată de America, de a spori numărul trupelor în ţara noastră. Hotărâre ce a fost luată în contextul tensiunilor existente la granița dintre Ucraina și Rusia. În prezent, alţi 900 de militari americani sunt deja staţionaţi în România în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă americană ce este prezentă în ţara noastră include avioane de superioritate aeriană F-15 şi drone de atac MQ-9 Reaper.

1.000 de soldați americani vor sosi în România

Americanii care vor ajunge în țara noastră fac parte dintr-un batalion de infanterie motorizată „Stryker” al Regimentului 2 Cavalerie, staţionat în prezent în baza de la Vilseck, Germania. Conform doctrinei armatei americane, unităţile Stryker sunt folosite exact pentru acest tip de misiuni care presupun dislocarea rapidă a trupelor dintr-un loc în altul, conform Digi 24.

În zilele următoare, 1.000 de soldaţi americani vor sosi din Germania în România, cu tot cu transportoarele blindate Stryker pe care le au în dotare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2015, în cadrul „Marşului Cavaleriei”, 400 de militari americani din cadrul aceleaşi unităţi Stryker au parcurs, aflaţi în 80 de blindate şi alte maşini, distanţa de 500 de kilometri dintre Mihail Kogălniceanu şi poligonul Cincu. Nu a fost făcut public numărul de blindate pe care le vor folosi americanii.

Avem două sau trei locuri în care este posibil ca soldaţii să fie cantonaţi, dar nu e informaţie oficială în acest moment”, a spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării, pentru sursa citată. Locurile unde vor fi cantonați militarii sunt Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.

Pe ce echipament se bazează trupele din SUA

Baza de la Câmpia Turzii e de mai mult timp în atenţia armatei americane, care doreşte să o transforme într-un hub NATO pentru regiunea Mării Negre, conform aşa-numitului program European Detterence Initiative - Iniţiativa de Descurajare Europeană - prin care SUA încearcă să descurajeze atitudinea agresivă a Rusiei în regiune.

Avioanele americane de superioritate aeriană de tipul F-15 Strike Eagle sunt o prezenţă obişnuită aici, în cadrul diverselor misiuni de rotaţie a forţelor aeriene. În luna decembrie 2021, astfel de avioane au aterizat la Câmpia Turzii pentru a participa la diverse misiuni de poliţie aeriană întărită la Marea Neagră cu alte avioane NATO dislocate la Mihail Kogălniceanu.

Câmpia Turzii este considerată astfel un important nod strategic pentru operaţiunile Forţelor Aeriene ale SUA şi o importantă bază de sprijin care asigură aşa-zisa „adâncime strategică”: de aici ar urma să sosească eventuale întăriri şi sprijin militar pentru trupele aliate aflate într-un ipotetic conflict cu un agresor care atacă România.