Zece lucruri care trebuie știute despre Regele Salman

Zece lucruri care trebuie știute despre Regele Salman

Un articol din le Monde sintetizează câteva aspecte ale personalității noului rege din Arabia Saudită. Unele aspecte din viața lui par ciudate pentru europeni. Este vorba despre unul dintre cei mai bogați oameni din lume.

  1. Este al 25-lea din cei 44 de fii al regelui Ibn Saoud

Născut în anul 1935 Regele Salman este al cincilea dintre cei șapte fii al lui Hassa Al-Soudeyri, una dintre soțiile preferate ale lui Abdel Aziz Al-Saoud, fondatorul Arabiei Saudite moderne. Fratele său mai mare, Fahd a fost rege din anul 1982 până la moartea sa, din anul 2005.

  1. Ctitorul Capitalei Arabiei Saudite

Salman a fost guvernatorul provinciei Ryad, între anii 1963-2011. Când a fost investit cu această funcție capitala regatului avea o populație de 200.000 de locuitori și în prezent ea este locuită de șapte milioane de oameni.

         3)Zece fii în viață.

Ne puteți urmări și pe Google News

            Căsătorit de trei ori, Salman are zece fii în viață, dintre care cel mai cunoscut este prințul Sultan, astronaut,singurul saudit care a făcut parte dintr-o misiune spațială, în iunie 1985 , la bordul navetei Discovery.

  1. Susținere pentru războiul din Afganistan

Conform expertului american în antiterorism, Bruce Riedel, Salman a finanțat războiul afganilor împotriva armatei sovietice, în anii 1980. În perioada cea mai tensionată a conflictului el finanța afganii cu suma de 25 de milioane de dolari pe lună. El a finanțat, de asemenea musulmanii, cu ocazia războiului din Bosnia, tot în anii 1980. El este un om filantrop, ajutând musulmanii săraci din Somalia, Sudan sau Bangladesh.

5)Urmărit de familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie

           În anul 2002 familiile victimelor de la 11 septembrie 2001 au dat în judecată Guvernul saudit. Salman, personal era acuzat că ar fi finanțat Al-Qaida în anii care au precedat atentatele. Salman a fost apărat de Baker Botts, o firmă de avocați din Huston, pentru care a lucrat și George W.Bush la începutul carierei sale. În anul 2005 Curtea de Apel  din Manhattan a hotărât că Guvernul saudit nu poate fi inculpat. În ziua de 2 iulie 2014 Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât continuarea procesului.

6 Mogul de presă

 

Salman se numără printre proprietarii Grupului saudit de cercetări în domeniul marketingului care deține cotidianul Asharay Al-Awsat (Orientul Mijlociu), fondat la Londra, care tipărește 200.000 de exemplare zilnic și se difuzează în țările musulmane și în special în Maroc. Dacă fiul său Feysal este directorul ziarului veritabilul patron este considerat Salman.

7) O sănătate fragilă

După toate zvonurile sănătatea regelui este șubredă. El a fost operat de hernie, în SUA în anul 2010 și suferă de Alzhaimer. Se spune că suferă și de demență, variantă dezmințită de reprezentanții palatului.

8) Foarte legat de Maroc

Dacă nu se găsește în Arabia Saudită stă foarte multă vreme în Maroc, unde la Tanger, posedă o reședință vecină cu Palatul regal și încă o reședință pe malul oceanului Atlantic. În ultimii doi ani a făcut multe construcții în această reședință balneară, un mini-palat înconjurat de zeci de vile, totul fortificat.

9)Ministrul apărării

 

Numit Ministru al apărării, Salman a făcut mai multe deplasări în China,Japonia,India Pakistan, Maldive și în Franța, în septembrie 2014. Președintele Franței, Francois Hollande a transformat Arabia Saudită în principalul partener al țării în Orientul mijlociu, față de Nicolae Sarkozy care prefera Qatarul.

10) În fruntea unui regat de tineri

Viitorul suveran desemnat de regele Salman va fi prințul Moukrine, care are 69 de ani. Țara are o populație de 27 de milioane de locuitori, dintre care 67 % au sub 30 de ani. Cu o rată a șomajului în vizibilă scădere și cu profituri în creștere de pe urma petrolului, regele Salman va trebui să rezolve problemele tineretului, care este loial regimului. (După Le Monde, Antoine Flandri)