Zăcămintele din Marea Neagră se joacă la masa diplomatică. Ministrul Federal de Externe al Austriei vine intempestiv la București

Zăcămintele din Marea Neagră se joacă la masa diplomatică. Ministrul Federal de Externe al Austriei vine intempestiv la București

Legea offshore, în varianta modificată de trei comisii din Camera Deputaților, a fost adoptată în urmă cu o săptămână de acest for, care a fost cameră decizională. În varianta primită și votată de Senat, proiectul de lege inițiat de guvernul Tudose, „părea a fi făcut de către companiile concesionare”, susțin specialiștii.

Reuniți în Asociația Română a titularilor de concesionări offshore, companiile ExxonMobil, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, care au concesionat platforme martitime în Marea Neagră pentru exploatarea de petrol și gaze naturale s-au declarat nemulțumiți de decizia Parlamentului, de faptul că, în opinia lor, s-au schimbat regulile în timpul jocului.

Deputații au schimbat în proiectul de lege articole care, din punctul lor de vedere și al specialiștilor de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, sunt atât în favoarea statului, cât și a investitorilor: jumătate din producție se tranzacționează pe piața românească; introducerea impozitului progresiv pe profit; eliminarea creditului fiscal, susceptibil a fi ajutor de stat.

Companiile recurg la artileria grea

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai că reprezentanții com paniilor nu sunt de aceeași părere. Trei nume grele din industrie, Richard Tasker (ExxonMobil), Mark Beacom (BSOG) și Cristina Verchere, noul CEO al OMV Petrom s-au declarat consternați de deciziile luate în comisiile reunite (Industrie, Buget-Finanțe și Administrație) din Camera Deputaților și au considerat inacceptabil votul final din plenul Camerei.

Dacă ExxonMobil are un avocat bun în ministrul de Externe al Ungariei, care a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra României, OMV Petrom are, tot într-un șef al diplomației, un agent de lobby foarte eficient; este vorba despre Dr. Kneissl Karin.

Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, care ajunge astăzi în România. Potrivit unor surse, diplomatul austriac ar urma să discute despre adoptarea unei OUG pentru schimbarea legii gazelor din Marea Neagră.

Vizita ministrului federal, mare secret în România

Activitatea de lobby este, în cele mai multe țări, legală și acțiunile făcute de demnitari pentru apărarea intereselor statului, ale cetățenilor este considerat un lucru normal. De la autoritățile române, Guvern și Președinție, nu am reușit să aflăm nici măcar dacă ministrul austriac de Externe vine în țară. În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Austriei a răspuns în mai puțin de o oră și a confirmat vizita diplomatului în România, care ajunge azi în București.

I-a luat pe nepregătite

Se pare că diplomatul austriac a decis să facă această vizită intempestiv.

Austria a preluat de la Bulgaria, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar România va prelua, de la Austria, la 1 ianuarie 2019, această funcție. Sub motto-ul „O Europă care protejează”, Austria se va concentra asupra a trei domenii prioritare: securitatea și lupta împotriva migrației ilegale, păstrarea competitivității prin digitizare și stabilitatea în vecinătate. Prin urmare, în condițiile în care Guvernul nu știa nimic de vizita ministrului, va avea întâlniri și la Cotroceni.

Sau, doar la Cotroceni. Ieri, Ministerul de Externe ne-a comunicat că programul nu era finalizat. Uzanța diplomatică spune că aceste vizite sunt pregătite din timp și doar vizitele de urgență se pregătesc de pe o zi pe alta. Posibil ca pentru Austria, compania OMV Petrom, unde OMV deține 51 la sută din acțiuni prin OMV AKTIENGESELLSCHAFT, să constituie o urgență. Pe care demnitarii statului o tratează cu atenție și importanță. Statul român deține 20 la sută din acțiuni.

Ițele încurcate ale gazoductului

În numerele precedente scriam despre Ungaria, care a declarat că nu are nevoie să construiască gazoductul BRUA până în Austria. Austria nu a ripostat. Sursa EVZ, apropiată tuturor demersurilor făcute până acum, declara: „Ungaria a modificat unilateral contractul BRUA (veți vedea că se leagă), nu a mai vrut să facă legătura cu Austria. De fapt, Ungaria dorea să o ia, cu conductele, către Slovacia și de acolo... Au fost multe vizite în România, făcute de înalți oficiali care spuneau că vin cu anticorupția”

Jurnalistul Lucian Davidescu, cel care a făcut anchete de presă și a demascat cazurile, ulterior dovedite de corupție, EADS și listarea Petromidia, face legături tot cu Rusia, de a cărei dependență energetică vrea să scape toată Europa. „Cum de au ajuns alte perimetre (din Marea Neagră-nota red) pe mâna OMV, care are o sinergie atât de strânsă cu Gazprom încât acum doi ani a fost la un pas să le dea Petromul la schimb cu ceva active de prin Rusia?”, a scris Davidescu într-un articol publicat în România Curată.

Demisie cu semnul întrebării

La începutul anului, vestea că Mariana Gheorghe, care era confundată cu însăși compania, pleacă de la conducerea OMV Petrom a stârnit multe speculații. Inclusiv că va fi înlocuită de „un străin” care va face alte jocuri. Mariana Gheorghe nu a avut nicio reacție, a dat doar un comunicat politicos. „După 12 ani extrem de intenşi petrecuţi la OMV Petrom, consider că este momentul să renunţ la această funcţie şi ca Christina Verchere şi o nouă generaţie de lideri să continue construcţia unei companii puternice.

Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom şi în dezvoltarea potenţialului său de creştere”, se arată în comunicatul semnat de fosta șefă a OMV Petrom. În luna ianuarie 2018, preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Rainer Seele, s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu care a discutat despre nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care să susţină performanţele companiilor.

„În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi comp