Xi Jinping şi Vladimir Putin se aşteaptă "să culeagă roadele" apropierii dintre China şi Rusia

Xi Jinping şi Vladimir Putin se aşteaptă "să culeagă roadele" apropierii dintre China şi Rusia

Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin s-au angajat duminică la Beijing să-şi consolideze colaborarea, indiferent de evoluţia unei lumi deseori îngrijorată de modul autoritar în care cei doi îşi exercită puterea, transmite AFP.

Este a doua întâlnire în mai puţin de doi ani între cei doi lideri, care a avut loc cu o zi înainte de deschiderea Summitului Asia-Pacific (APEC), la care va fi prezent şi preşedintele american Barack Obama.

Preşedintele Xi Jinping, care a semnat acorduri, în special în domeniul energetic, cu omologul său rus, a salutat creşterea excelentă a 'arborelui relaţiilor sino-ruse'.

"Acum, că e toamnă, a venit momentul să culegem roadele. Indiferent care vor fi schimbările pe arena mondială, trebuie să continuăm pe calea pe care am ales-o, pentru a ne prelungi şi consolida cooperarea reciprocă fructuoasă", a spus liderul chinez.

"Cooperarea dintre China şi Rusia este extrem de importantă pentru a menţine lumea în cadrul legilor internaţionale, pentru ca ea să fie mai stabilă şi mai puţin imprevizibilă", a declarat la rândul său Vladimir Putin.

China şi Rusia s-au apropiat tot mai mult în ultimii ani, pe măsură ce prăpastia dintre Moscova şi statele occidentale se adânceşte, iar Beijingul stârneşte îngrijorarea vecinilor său afirmându-şi ambiţiile şi puterea.

Cei doi lideri au supervizat semnarea mai multor acorduri, în special în domeniul energetic între gigantul rus Rosneft şi gigantul chinez CNPC.

Unul dintre aceste acorduri, care vizează gazele, ar trebui să permită CNPC să deţină o cotă minoritară de 10% din zăcământul gigant din Vankor (Marele Nord rus).

CNPC, care încearcă să-şi înmulţească sursele de energie pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale Chinei, cooperează deja cu Rosneft.

Beijingul şi Moscova au semnat în acest an un mega-contract de livrare de gaze ruseşti către Beijing, estimat la 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

Summitul liderilor din Asia-Pacific urmează să se încheie marţi cu un comunicat comun prin care se vor reafirma angajamentele APEC în favoarea liberului-schimb în regiune.

Economiile membre ale APEC reprezintă circa 40% din populaţia mondială, 57% din PIB-ul global şi 44% din schimburile comerciale internaţionale.