„Vulpea” știe să câștige. Virgil Ardelean, profit de 6 milioane de euro din filaje
- Petrisor Cana
- 9 mai 2018, 00:00
Ajuns la 68 de ani, Virgil Ardelean sau „Vulpea” , așa cum a fost numit după ce a condus, ani la rând, serviciul secret al MAI – DIPI, fosta UM 0215 poreclită „Doi și-un sfert” - a câștigat, în ultimii șapte ani, circa șase milioane de euro.
Cifra a fost dezvăluită de jurnaliștii de la Gazeta de Cluj care au publicat veniturile obținute de firma de detectivi particulari pe care chestorul Ardelean a înființat-o, după pensionare, Arvifox Vision Security. Din cifrele publicate reiese că, de la înființare, firma de filaj și protecție internă a lui Virgil Ardelean a avut profituri anuale cuprinse între 700 000 de euro și un milion de euro, ceea ce înseamnă o medie de 71 000 de euro pe lună.
Afaceri imobiliare
În 2012, jurnaliștii clujeni dezvăluiau că, după pensionarea din MAI, Ardelean și-a deschis, împreună cu fiul său, Alin, două societăți: una de detectivi ArviFox (Arvi, de la Ardelean Virgil și Fox de la denumirea în engleză a cuvântului „vulpe”, n.red) și una de asigurare de pază și protecție SC Arviprot Security.
În paralel, Alin Ardelean a devenit asociat în cadrul SECTAG EASTERN EUROPE. În această firma era asociat cu Vasile Staicu, care în 1989 era căpitan în Miliția Timiș și a luat parte la evenimentele din timpul Revoluției. Staicu a fost șef al SIPA Timiș, dar a ieșit la pensie. La sfârşitul anului 2013, Ardelean și fiul au deschis și firma imobiliară Arvifox Real Estate Solutions.
În 2016 societatea a început să construiască un proiect imobiliar, de circa 11,5 milioane de lei, alături de Dan Dunca prin firma Duncan Real Estate.
Stăpânul secretelor din MAI
Virgil Ardelean a fost șef al Poliției Cluj, unde a anchetat celebrul joc piramidal „Caritas”, iar, ulterior, a fost adus la cârma Poliției Capitalei, în anul 1997. A fost avansat la gradul de general pe 27 noiembrie 1997, iar anul următor a fost numit în funcția de șef serviciului secret al MAI.
A demisionat din această funcție la data de 20 iulie 2006 în urma scandalului declanșat de dispariția sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism. Totuși, a fost menținut în funcție până în aprilie 2007. S-a pensionat în anul 2010, prin decret semnat de fostul președinte Traian Băsescu.