VREI să emigrezi? IATĂ care sunt cele mai ieftine orașe, dar și cele de care trebuie să te ferești

VREI să emigrezi? IATĂ care sunt cele mai ieftine orașe, dar și cele de care trebuie să te ferești

Orașele europene, africane și asiatice domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați, conform unui studiu realizat de compania Mercer. În 2015, Bucureștiul se află pe poziția 178, față de 169, anul trecut. În București, fluctuațiile valutare, cauzate de tulburări economice și politice, contribuie la creșterea costului programelor de mobilitate ale angajaților din organizațiile care se află în proces de globalizare pentru a deveni competitive și pe alte piețe.

„Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se așteaptă ca numărul angajaților expatriați să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business.", a declarat Ilya Bonic, Președinte și Partener Senior, Mercer Talent. 

„Trimiterea angajaților în străinătate este necesară pentru a concura în piață și pentru a păstra cei mai talentați angajați, iar angajatorii au nevoie de o înțelegere completă și precisă a costului implicat.” Potrivit studiului, orașele asiatice și europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) și Geneva (5), domină topul celor mai scumpe orașe pentru expați. 

Pe primul loc se află însă, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Deși acest oraș nu este perceput ca un oraș scump, bunurile importate și condițiile de siguranță și confort pentru expați sunt disponibile la prețuri ridicate.

Alte orașe care apar în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) și Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa și N’Djamena (10) din Africa. Cele mai ieftine orașe pentru expați sunt Bișkek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) și Karachi, Pakistan (205).

Studiul acoperă 207 orașe de pe cinci continente și măsoară comparativ costurile a peste 200 de produse si servicii în fiecare dintre aceste localităţi. Acestea includ şi costuri aferente transportului, spaţiului locativ, alimentelor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment.

Europa, Orientul Mijlociu și Africa

Trei orașe europene se află în top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați. Zurich (3), cel mai scump oraș european, este urmat de Geneva (5) și de Berna (9). Elveția rămâne una dintre cele mai scumpe țări pentru expatriați, ca urmare a creșterii majore a francului elvețian față de euro.

În afară de orașele din Anglia, orașele din Europa de Vest au scăzut în clasament, în principal din cazul slăbirii monedelor locale față de dolarul american. În timp ce Londra (12) își păstrează poziția.

Ca rezultat al slăbirii monedelor locale față de dolarul american, cele mai multe orașe din Europa de Est și Centrală au scăzut de asemenea în clasament. Praga (142), Budapesta (170) și Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 și, respectiv, 9 locuri, cu toate că prețul chiriilor s-a menținut în aceste localități. Și Bucureștiul se află în această situație, trecând de pe poziția 169 de anul trecut pe 178 în 2015. 

Moscova (50) și St. Petersburg (152) au scăzut cu 41, respectiv 117 poziții, ca urmare a deprecierii semnificative a rublei rusești față de dolarul american.

Tel Aviv (18) este și în acest an cel mai scump oraș din Orientul Mijlociu, urmat de Dubai (23). 

America 

Orașele din Statele Unite au urcat masiv pe scara celor mai scumpe orașe din lume datorită aprecierii dolarului american față de alte monede importante. În timp ce New York (16), orașul cel mai bine poziționat din regiune, și-a păstrat aceeași poziție ca anul trecut, orașe de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles (36) și Seattle (106) au urcat 26, respectiv, 27 de locuri. Cleveland (133) și Winston Salem (157) sunt cele mai ieftine orașe pentru expați din SUA.  În America de Sud, Buenos Aires este cel mai scump oraș, urcând 67 de locuri și ocupând în acest an poziția 19. Urcarea acestuia se datorează creșterii puternice a prețului bunurilor și serviciilor. Capitala Argentinei este urmată de Sao Paolo (40) și Rio de Janeiro (67).   Asia Pacific

Cinci dintre primele 10 orașe din clasament din acest an sunt în Asia. Hong Kong (2) este cel mai scump oraș ca urmare a monedei sale ancorate de dolarul american și a creșterii costul de trai la nivel local. Acest centru financiar global este urmat de Singapore (4), Shanghai (6), Beijing (7), precum și de Seul (8) - toate urcând în clasament, cu excepția orașului Singapore care a rămas pe o poziție constantă. Tokyo (11) a scăzut cu patru locuri.

Orașe australiene au continuat să scadă în clasament ca urmare a deprecierii monedei locale față de dolarul american. Sydney (31), cel mai scump oraș din Australia pentru expați, a scăzut cu 5 locuri față de anul trecut, alături de Melbourne (47) și Perth (48), care au scăzut cu 14 și, respectiv, 11 poziții.

Cel mai scump oraș al Indiei, Mumbai (74), a urcat 66 de locuri în clasament.

Tot în Asia, Bangkok (45) a crescut cu 43 de locuri față de anul trecut. Hanoi (86) și Jakarta (99) au urcat de asemenea în clasament, cu 45, respectiv, 20 de locuri. Karachi (205) și Bishkek (207) rămân cele mai ieftine orale din regiune pentru străini.

Ne puteți urmări și pe Google News