De ce va fi Viorica Dăncilă președinte executiv al PSD. Legătura cu Centenarul

De ce va fi Viorica Dăncilă președinte executiv al PSD. Legătura cu Centenarul

Decapitarea Departamentului „Centenar – România 100” la începutul lunii martie (a treia din calendar, pentru cei care nu știu cât de repede trece un an) a scăpat aproape neobservată în hărmălaia care s-a produs în jurul Congresului PSD.

Interpretarea corectă a acestei știri este că anul dedicat Centenarului mai are doar 9 luni, primele trei fiind irosite de persoane declarate acum oficial incapabile și e bine dacă George Ivașcu i-a dat afară pe cei 21 de consilieri detașați la acest Departament în momentul când a observat că ei dau rasol.

La o primă vedere, pare că anul 2018 ne-a luat prin surprindere. Eram, să zicem, prin 2013 și, bang, s-a făcut 2018 și, în grabă, am improvizat niște insigne, am convocat vreo două simpozioane la care pateurile costă mai mult decât discursurile vorbitorilor și am îmbrăcat rapid femeile de serviciu și secretarele în ii.

Adevărul este că și în această problemă, a Centenarului, ca și în multe altele, își spune cuvântul scandalul din lumea politică. Departamentul ăsta cu denumire de fanfară a apărut în Guvernul Sorin Grindeanu. Când el și-a strâns bagajele de la Palatul Victoria, după moțiunea din 21 iunie, la fix o lună, pe 20 iulie, prim-ministrul Mihai Tudose mută Departamentul de la Secretariatul General la Ministerul Culturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce a plecat și Tudose, Viorica Dăncilă a convocat, pe 6 martie, pentru prima oară Comitetul Interministerial dedicat pregătirii Centenarului Marii Uniri și abia reuniți aici își dau seama cei din Guvern că nu merge treaba la Departament! Situația era și mai hilară, pentru că abia ne anunțase Viorica Dăncilă, de la Chișinău, cum vom serba Unirea în comun cu Republica Moldova, iar noi am și constatat că nici măcar chermeza de acasă nu era stabilită.

Dacă se mai schimbă un Guvern prin toamnă, mai e loc de o schimbare la această structură! Am pornit de la un eveniment la zi, consumat sub ochii noștri, pentru a arăta cum schimbările din politică generează cutremure, mai mici sau mai mari, în aproape toate domeniile.

Dacă la acest departament (ce-i drept, unul cu mare potențial financiar, date fiind fondurile alocate acestor manifestări și puterea de decizie a celor de acolo privind proiectele care merită sau nu finanțare) s-au produs două schimbări în câteva luni, ce o fi în alte domenii? Astfel de evenimente, din lumea economică, socială, culturală, au dus, de fapt, la scăderea dramatică a PSD în sondaje. După ce zilele trecute vorbeam de procentul avansat de Sociopol pentru PSD, 34%, astăzi a mai apărut un sondaj, IMAS, care acordă PSD doar 28%.

Probabil că, pe lângă securizarea funcției lui Liviu Dragnea, o temă a Congresului de sâmbătă este stoparea acestei căderi în opțiunile de vot, cădere care ține, în cea mai mare parte, de felul în care s-a guvernat, iar serbarea Centenarului este un bun exemplu. Altele sunt și ele la îndemână, bâlbele pe Reforma Fiscală, corectată prin ordonanțe de urgență, legile salarizării, reforma sistemului de pensii.

Toate astea sunt motive pentru omul simplu ca să înjure Statul și cum în jurul coaliției nu mai e altă formațiune politică, înjuratul statului se confundă cu înjuratul PSD. Tranșând situația unor personaje din conducerea partidului, cum ar fi Viorica Dăncilă, despre care mai toți „zvonerii” spun că va câștiga funcția de președinte executiv, a doua ca importanță în partid, PSD pare că a înțeles că schimbările bruște, dictate de conflicte politice, produc cutremure până în cele mai îndepărtate zone. Și aceste cutremure îndepărtează electoratul.

Am pornit de la Centenar, o temă care ar fi trebuit să ne unească nu să ne facă să râdem ca la un spectacol de revistă, pentru că e genul de situație care contribuie la soluția aleasă de PSD pentru a-și opri căderea în sondaje: Viorica Dăncilă are nevoie de o poziție în partid, pentru a fi sigură că rămâne la Guvern. Măcar până la următorul Congres. Practic, după ce a văzut două guverne spulberate ca fulgii de păpădie, Viorica Dăncilă cere asigurări că nu a acceptat o funcție efemeră, cum pare acum cea de la Palatul Victoria. PSD îi va da această funcție, pentru că amenințarea celor două sondaje îi obligă.

Și uite așa, pornind de la un departament guvernamental înțesat de incapabili, ajungem și la o mică teorie a conspirației. Sondajele care dau PSD în cădere liberă au apărut prea „în buza” Congresului, au fost invocate, înainte de a fi publicate, de Ecaterina Andronescu, „mesagera” celor care au crezut că vor putea pune steagul pe a doua funcție din partid. Se poate țese mult pe tema asta. Poate după ziua de sâmbătă va fi timp.

PS. Vor fi și alte la acest Congres, menite să reanime electoratul hardcore, cum ar fi Statul Paralel sau anunțarea unui referendum pe tema definirii familiei în Constituție.