VIN PUHOAIELE. E Cod Portocaliu pe Dunăre. Stare de ALERTĂ în județul Giurgiu

VIN PUHOAIELE. E Cod Portocaliu pe Dunăre. Stare de ALERTĂ în județul Giurgiu

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” transmite că se înregistrează creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de apărare pe fluvial care străbate țara noastră. Este Cod Portocaliu pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea. De asemenea, s-a anunțat Cod Galben pe sector aval Zimnicea , în judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea.

Având în vedere evoluţia debitelor defluente din Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier, situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş),hidrologii au transmis avertizări de cod portocaliu și cod galben pentru localitățile aflate în Lunca Dunării. Se înregistrează creșteri ale cotelor de apărare, dar momentul de producere al viiturilor, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de  exploatare al Hidrocentralei de la Porţile de Fier.

Prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment datorită variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii Dunării, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali ai Dunării de pe acest sector (Sava şi Morava).

Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, Starea de Alertă. In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice şi a debitelor defluente din S.H.E.N. Porţile de Fier prognozei hidrologică se va modifica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hidrologii avertizează că se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Stare de alertă în Giurgiu

În Giurgiu, autoritățile au luat măsuri excepționale. Luni, s-au constituit două comisii formate din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, Sistemului de Gospodărire a apelor Giurgiu si primăriilor riverane fluviului Dunărea. Comisiile monitorizează digurile de pe raza comunelor Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, respectiv Oinacu, Gostinu, Prundu si Greaca.

 

Digurile de pe raza municipiului Giurgiu vor fi monitorizate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi Poliţia Locală Giurgiu care vor informa imediat Sistemul de Gospodărire a Apelor Giurgiu despre problemele întâmpinate. Au fost pregătite staţiile de pompare  ce vor fi puse în funcține la apariţia unor situaţii de risc iminent. Primarii localităţilor riverane fluviului Dunărea au primit dispoziții să facă stocuri de minim 1000 litri apa pentru populaţie. Se interzic păşunatul şi pescuitul sportiv în zona dig-mal de-a lungul cursului fluviului Dunărea.

Primarii vor înştiinţa populaţia şi vor dispune evacuarea animalelor din zona dig-mal. În cazul în care persoanele se vor împotrivi, va fi anunţat prin Serviciul 112 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu care va interveni operativ în zonele respective. Primarii vor purta întreaga răspundere pentru acest lucru. Se vor monitoriza permanent punctele vulnerabile din municipiul Giurgiu şi comuna Gostinu.

Căpitănia Portului Giurgiu va aduce la cunoştinţa navigatorilor că au obligaţia să reducă viteza de deplasare şi să verifice înălţimea maximă a convoiului în zona Podului Prieteniei.Din ordinul prefectului judeţului, la toate primăriile din judeţ este asigurat serviciul de permanenţă. Cota fluviului Dunărea în portul Giurgiu a ajuns la 612 cm, în uşoară creştere, cu 28 cm sub cota de inundaţie.

Centru regional de comandă

Guvernul a anunțat constituirea unui centru regional de comandă pentru inundaţii, care va fi coordonat de către ministrul Administraţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă. Cele mai expuse localități sunt cele din Lunca Dunării. „Mai repede de o săptămână nu vom putea sta liniştiţi”, a spus Ponta, arătând că viitura Dunării, din Serbia, prezintă un pericol extrem de ridicat. La rândul său, vicepremierul Dragnea a precizat că de la Craiova va monitoriza în principal situaţia digurilor de pe Dunăre. Duminică, Dragnea a anunţat că debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora.