Liderii români au salutat, ieri, rezultatele alegerilor din Republica Moldova și au felicitat autoritățile și cetățenii pentru succesul scrutinului electoral de duminică.
Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a felicitat Guvernul de la Chișinău pentru „felul exemplar” în care a organizat acest scrutin. „Rezultatele care se prefigurează confirmă anticiparea noastră despre faptul că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își dorește o continuare accelerată a parcursului european al țării lor”, a spus Iohannis.
Preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, speră că procesele de modernizare a Republicii Moldova şi de apropiere faţă de UE vor fi accelerate. „România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective”, a spus șeful statului român.
Noul ministru român de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut, ieri, o vizită la Chișinău, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti. „Acest vot majoritar pro-european arată că există o majoritate în Republica Moldova ce dorește menținerea cursului proeuropean. Este foarte important ca orice formulă guvernamentală se va crea de aici înainte să aibă în vedere acest deziderat exprimat prin vot de către cetățenii Republica Moldova”, a afirmat Aurescu.
Negocieri la Chișinău
Rezultatul votului reprezintă o constantă în ultimii ani. Sunt aceiași poli geopolitici: vectorul Est are tot 40%, iar Vestul circa 44-48%, iar prin redistribuire vor avea 53-55 de mandate în Parlament, spune Cristian Ghinea, directorul CRPE. În zona pro-europeană există mai multe partide, mai mici, dar, în premieră, s-a rupt votul pro-Rusia între două mari formațiuni: PSRM și PCRM. Liderii PLDM, PDM și PL vor negocia împărțirea funcțiilor în guvern, dar programul de guvernare pe relația cu UE este făcut. Premier ar putea fi Vlad Filat, dar dacă el vrea să candideze la Președinție în 2016, ar putea rămâne Iurie Leancă. Alianța de la guvernare este rezistentă și oamenii votează majoritar pentru Europa, ceea ce e foarte important, a mai spus Ghinea.