Victimele de la Colectiv fac terapie hiperbară la Constanța

Victimele de la Colectiv fac terapie hiperbară la Constanța

Singurul specialist în Oxigenoterapie din România, care anul trecut, imediat după tragedia de la Colectiv, spunea pentru EVZ că se oferă să trateze, gratuit , victimele a căror stare de sănătate poate permite transferul, s-a ținut de cuvânt. În Clinica sa de Medicină Hiperbară din Constanța, doctorul Bogdan Cristian Ion a început tratamentul pentru șapte răniți care au apelat la serviciile lui, iar rezultatele sunt, deja, vizibile. Un alt tânăr, care se tratase deja timp de lună, s-a întors, refăcut, la București.

Tinerii sunt cazați, de la începutul săptămânii, la Eforie Nord, prin grija unei familii care le asigură, gratuit, cazarea și masa. După internări de luni de zile în spitale din țară și străinătate, victimele au rămas cu răni, încă dureoase. “Cu ajutorul Hiperbarei reușim în 5-10 zile să vindecăm plăgi care de 2-3 luni nu se vindecau. Asta este ce mai putem face noi, acum, pentru cei câțiva sau cei care mai au încă ulcerații, plăgi deschise. Indiferent că statul sau alte organizații se implică, sau nu, tratamentul, pansamentul și tot ce se petrece în clinicile medicinei hiperbare pentru acești pacienți este gratuit”, subliniază medicul Bogdan Cristian Ion.

Încă marcați de tragedia din care au scăpat, pacienții doctorului Ion vin conștiincioși și plini de speranță la Clinica de Medicină Hiperbară din Constanța, transporatți chiar de către gazda lor din Eforie Nord.  “E a patra sedință și o să plecăm când rănile sunt închise, nu se știe exact. Două săptămâni, în principiu. Despre Barocameră am aflat de la un coleg de suferință și am venit. Adevărul e că rănile nu se mai închideau. Nu mai făceam progrese”, spune Remus, un tânăr de 27 de ani, singurul mai vorbăreț dintre ei.

Remus a fost internat, două luni, la Spitalul Militar Central. Speră să scape de rănile deschise, de pe spate. Cele de la mâini i s-au închis. “Altfel, ajung să mai am încă o grefare și deja mi-au ajuns. Nu am venit mai devreme pentru că nu am știut. Colegul de suferință venise, i-a mers foarte bine și atunci ne-a recomandat și nouă”, spune Remus, avînd puterea să zâmbească, optimist.   

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilnic, după pansament, răniții intră în Barocameră, câte trei ore. Oxigenoterapia este extrem de eficientă dacă se aplică la scurt timp după incendiu sau intoxicația cu monoxid de carbon. “Este important să ne gândim în aplicarea terapiei hiperbare cât mai devreme cu putință pentru că economisim, în felul acesta, o vindecare fără cicatrici, fără sechele”, explică doctorul Bogdan Cristian Ion. Din 2009, de când s-a întors din Germania, medicul munceşte în ţară, având mii de pacienţi arși, vindecaţi prin oxigenoterapie, fără niciun sprijin din partea Casei Naţională de Asigurări de Sănătate.